UA / RU
Підтримати ZN.ua

Коронавірус за тиждень: головні події

За тиждень у світі від ускладнень COVID-19 померло понад 34 тисячі людей.

COVID-19 у світі

На початку тижня, 6 квітня, число заражених коронавірусною інфекцією становило 1 349 051, майже 75 тисяч на той час померло від ускладнень COVID-19. Вже у неділю, 12 квітня, кількість заражених у світі збільшилась до 1 780 909 осіб, всього померло 108 852 людини. Найбільшим епіцентром захворювання залишаються США – в країні більше, ніж пів мільйона інфікованих, понад 20 тисяч осіб померли. Президент США Дональд Трамп оголосив в країні режим масштабного лиха.

Також великими епіцентрами захворювання залишаються Іспанія (163 027 випадків зараження), Італія (152 271 випадок зараження) та Франція (129 654 зараження).

Однак, гендиректор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреєсус заявив про те, що поширення пандемії коронавірусу сповільнилося в деяких країнах Європи - зокрема, в Німеччині та Франції та найбільш постраждалих Іспанії та Італії.

Міжнародна політика

В той час, стало відомим, що з самого початку пандемії коронавірусу COVID-19, китайська влада намагалася максимально обмежити і контролювати інформацію про вірус SARS-CoV-2. Всі іноземні журналісти були вислані з Китаю. Однак, найжахливіші повідомлення, все ж надходили від китайських організацій, що моніторять ситуацію всередині країни.

Зазначається, що американська розвідка за кілька тижнів до того, як китайська влада підтвердили перші випадки інфікування коронавірусом SARS-CoV-2, попереджала військово-політичне керівництво США про загрозу пандемії.

Британський прем'єр-міністр Борис Джонсон, за станом якого спостерігав увесь світ, вийшов з реанімації, але усе ще залишається в лікарні.

Економіка

США та країни G20 підтримали найбільшу в історії угоду про постачання нафти. Після спалаху пандемії коронавірусу у світі та зменшення попиту на нафтові продукти, ціни на нафту рекордно впали. Одним з рішень для покращення ситуації світові лідери бачили зменшення світового видобутку нафти. Росія та ОПЕК, очолювані Саудівською Аравією, уклали угоду про скорочення на 10 млн барелів на день від світових поставок, що стало найбільшим скороченням поставок, коли-небудь прийнятим.

Глава МВФ заявила, що економічна криза, яку викликала пандемія коронавірусу COVID-19, стане найбільшою з часів Великої депресії 1929-1930-х років. Згідно з оцінками ООН, кількість бідних людей по всьому світу в результаті епідемії може зрости на 400-600 млн осіб. Потенційні збитки від пандемії можуть становити 5,5 трлн доларів.

Соціум

Організатори арт-фестиваль Burning Man, який щорічно проходить в пустелі Блек-Рок в штаті Невада, прийняли рішення не проводити його цього року через пандемію нового коронавірусу.

Оскільки мільйони людей під час карантину залишились без заробітку, італійська мафія вирішила роздавати їжу тим, у кого закінчилися гроші.

Наука

У США почали клінічні випробування на людях препарату для лікування COVID-19 – гідроксихлорохину. Ефективність препарату в лікуванні COVID-19 ніколи не була доведена. Дані про речовину, в кращому випадку, суперечливі.

Водночас, уряд Великої Британії погодився оплатити виробництво мільйонів доз вакцини за умови, якщо випробовування покажуть позитивний результат. В країні очікують, що вакцина від нового коронавірусу може бути готова вже у вересні цього року.

Вчені з Фуданьського університету заявили про те, що у деяких з тих, хто переніс зараження новим коронавірусом, не виробляються антитіла до нього. Це ставить під сумнів ефективність пасивної терапії антитілами та вакцинації.

Україна

На початку тижня, 6 квітня, в Україні зафіксували 1251 випадок зараження та 32 людини померли. Вже у неділю, 12 квітня, МОЗ зафіксували 2777 випадків COVID-19 в Україні, з них 83 летальні, 89 пацієнтів одужали.

Очікується, що рівень захворюваності в Україні підскочить на Пасху. Настоятель Православної церкви митрополит Епіфаній звернувся до православних віруючих в України з проханням залишатись на свята вдома. Посол Ізраїлю в Україні Йоель Ліон та глава міста Умань Олександр Цебрий звернулися до хасидів з проханням не відвідувати в цьому році Умань.

Уряд України має намір продовжити карантин до травня, хоча також плануються і ослаблення для окремих галузей економіки.

Мер Івано-Франківська Руслан Марцинків повідомив, що на нараді за участю прем'єр-міністра Дениса Шмигаля обговорювалася можливість запровадження комендантської години в трьох областях в рамках протиепідемічних заходів. За його словами, йшлося про Львівську, Івано-Франківську і Тернопільську області.

У Центрі громадського здоров'я заявляють, що масове тестування всіх громадян України на наявність коронавірусу SARS-CoV-2 не є доцільним і технічно майже неможливим.

Україна отримає 50 млн грошової допомоги від Світового банку в період пандемії коронавірусу. Також японський уряд передасть Україні противірусний препарат "Авіган", який виявився ефективним проти грипу нового типу, і може бути ефективним у лікуванні COVID-19.