UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конкуренція США та Китаю переходить у сферу «зеленої енергетики» — FT

Китай і США погодилися співпрацювати у боротьбі зі зміною клімату, попри напруженість у відносинах.

Державний секретар США Ентоні Блінкен назвав інвестиції у відновлювану енергію важливим аспектом суперництва Америки з Китаєм напередодні кліматичного саміту Білого дому, де лідери Вашингтона сподіваються встановити глобальні цілі для боротьби з проблемою зміни клімату, пише Financial Times.

Найвищий американський дипломат попередив, що Америка «відстає» у темпах розвитку «зеленої економіки», зазначивши, що Китай володіє майже третиною патентів на відновлювану енергію у світі і є найбільшим виробником і експортером сонячних панелей, вітряних турбін, батарей та електромобілів.

«Важко уявити, щоб Сполучені Штати виграли довгострокову стратегічну конкуренцію з Китаєм, якщо ми не можемо очолити революцію у відновлюваній енергетиці», - сказав він.

У коментарях було підкреслено ставки двох найбільших економік світу в реакції на кліматичну кризу. Президент Китаю Сі Цзіньпін заявив, що країна досягне нульових викидів вуглецю до 2060 року, оскільки Пекін змагається за роль лідера в реалізації глобальних кліматичних цілей.

Адміністрація президента США Джо Байдена заявила, що прагне «знову вступити в боротьбу з кліматичною кризою» з метою досягнення нульових викидів до 2050 року, адже адміністрація колишнього американського лідера Дональда Трампа здебільшого ігнорувала проблему зміни клімату та вийшла з Паризької кліматичної угоди.

Блінкен вважає, що якщо США не збільшать інвестиції в чисту енергетику – «Америка втратить шанс сформувати глобальне екологічне майбутнє».

Президент Джо Байден, який повернув США назад до Паризької угоди в перший день свого перебування на посаді, готується прийняти 40 світових лідерів на віртуальному кліматичному саміті в четвер і п'ятницю для обговорення цілей щодо досягнення кліматичної нейтральності напередодні конференції ООН COP26 у листопаді.

Відповідальний США з питань боротьби зі зміною клімату Джон Керрі домовився з Китаєм про співпрацю у сфері стримування кліматичної кризи, попри зростання напруженості між державами, адже США і Китай ведуть суперечки щодо низки інших геополітичних питань.

«Фінансові стимули відіграватимуть вирішальну роль у подоланні кліматичної кризи в країні та за кордоном, а також у забезпеченні можливостей для трансформації економіки», - сказала міністр фінансів США Джанет Йеллен.

Блінкен також закликав інші країни вжити рішучих заходів, адже за його словами, без спільних глобальних зусиль світ «програє боротьбу зі зміною клімату».

Читайте також: Байден запросив Путіна і Сі Цзіньпіна на віртуальний кліматичний саміт

США та Китай обіцяють спільно боротися з проблемою зміни клімату, попри зростання напруженості між двома державами. Це збільшує шанси на досягнення глобальної угоди щодо зменшення кількості шкідливих викидів на кліматичному саміті ООН цього літа.

Відповідальний адміністрації США з питань боротьби зі зміною клімату Джон Керрі та його китайський колега Се Чженхуа пообіцяли співпрацювати «для подолання кліматичної кризи», зобов'язуючись виконувати «конкретні кроки в 2020-х роках», спрямовані на скорочення рівня шкідливих викидів відповідно до цілей Паризької кліматичної угоди 2015 року.