UA / RU
Підтримати ZN.ua

КНДР запустила міжконтинентальну балістичну ракету на тлі візиту президента Південної Кореї в Японію

Південна Корея планує зміцнювати оборонну співпрацю з Японією.

Північна Корея запустила ймовірно міжконтинентальну балістичну ракету (МБР) в море між Корейським півостровом і Японією в четвер, 16 березня. Запуск відбувся за кілька годин до того, як президент Південної Кореї мав вилетіти в Токіо на зустріч з прем’єром Японії, де, як очікується, обговорюватимуться шляхи протидії ядерній загрозі з боку КНДР. Про це повідомляє Reuters.

Цього тижня Північна Корея здійснила кілька ракетних запусків на тлі спільних військових навчань США та Південної Кореї, які Пхеньян засуджує як ворожі дії.

Ракета, запущена о 7:10 ранку за місцевим часом, пролетіла близько тисячі кілометрів по висхідній траєкторії, повідомив Об'єднаний комітет начальників штабів Південної Кореї.

Міністерство оборони Японії заявило, що снаряд, схожий на МБР, пролетів на висоті понад 6 тисяч км близько 70 хвилин.

Швидше за все, він впав за межами виключної економічної зони Японії, за 200 км на захід від острова Осіма на півночі Японії, заявили в міністерстві.

Японія не підтвердила жодної інформації про пошкодження від ракети, заявив головний секретар кабінету міністрів країни Хірокадзу Мацуно, додавши, що Японія висловила протест через посольство Північної Кореї в Пекіні.

«Запуск ракети Північною Кореєю є варварським актом, який посилює її провокації перед усім міжнародним співтовариством. Ми підтвердимо тісну співпрацю з Південною Кореєю та США з метою повної денуклеаризації Північної Кореї на сьогоднішньому японсько-південнокорейському саміті», - сказав Мацуно.

Південна Корея скликала засідання Ради національної безпеки і «рішуче засудила» запуск ракети як серйозний акт провокації, що загрожує міжнародному миру.

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль наказав військовим своєї країни провести навчання зі Сполученими Штатами, як і було заплановано, заявивши, що Північна Корея заплатить за свої «безрозсудні провокації».

У понеділок, 13 березня, південнокорейські та американські військові розпочали 11-денні спільні навчання під назвою «Щит свободи», з метою протидії зростанню загрози з боку Північної Кореї.

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда після запуску ракети заявив, що регіональний мир і стабільність є найважливішим питанням.

Речниця Ради національної безпеки Білого дому Адріенна Вотсон наголосила, що Сполучені Штати «рішуче засуджують» останній запуск Північної Кореї за безпідставне посилення напруженості в регіоні.

За оцінкою Індо-Тихоокеанського командування США, ракета не становила безпосередньої загрози ні для американського персоналу, ні для території США чи їхніх союзників.

Запуск відбувся, коли президент Південної Кореї прямував до Японії на перший за понад десять років саміт з Фуміо Кісідою, що є частиною зусиль з подолання історичних, політичних і економічних суперечок для кращої співпраці з метою протидії Північній Кореї та іншим викликам.

В рамках цих зусиль два союзники США домовились про спільне відстеження в режимі реального часу запусків північнокорейських ракет і пообіцяли і надалі поглиблювати військову співпрацю.

«Сьогоднішній запуск ракети є очевидним протестом не лише проти південнокорейсько-американських навчань, але й проти того, що Південна Корея і Японія рухаються до посилення військової співпраці», - сказав старший науковий співробітник Інституту Седжонг Чонг Сон-Чанг.

На думку аналітика, такий протест лише підштовхне уряд президента Південної Кореї до подальшого зміцнення співпраці з Японією і на тристоронній основі зі Сполученими Штатами.

Не відразу було зрозуміло, який тип МБР був запущений у четвер, але південнокорейський військовий чиновник заявив, що ракета була схожа на Hwasong-17 - ракету на рідкому паливі, яку Північна Корея вже випробовувала раніше і це навряд чи була нова твердопаливна МБР.

Hwasong-17 є найбільшою ракетою Північної Кореї. Вона здатна доставити ядерну боєголовку в будь-яку точку Сполучених Штатів. Деякі аналітики припускають, що вона може нести кілька боєголовок і хибних цілей для кращого подолання протиракетної оборони.

Програми Північної Кореї з розробки балістичних ракет і ядерної зброї заборонені резолюціями Ради Безпеки ООН, але Пхеньян заявляє, що розробка зброї необхідна для протидії «ворожій політиці» Вашингтона і його союзників.

Читайте також: Північна Корея запустила балістичну ракету в напрямку Жовтого моря

Раніше повідомлялося, що Північна Корея може провести випробування міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) на більш низькій, довшій траєкторії, а також сьоме ядерне випробування вже цього року, щоб вдосконалити свої збройні можливості. Про це заявили законодавці Південної Кореї, посилаючись на представників розвідки.