UA / RU
Підтримати ZN.ua

КНДР почала демонтаж обладнання на ядерному полігоні

Лідер Північної Кореї може виконати свою обіцянку.

Північна Корея зробила перший крок до закриття ядерного полігону. Згідно з даними американської розвідки, військові КНДР почали демонтувати енергоносії у тунелях на своєму випробувальному ядерному полігоні, пише CBS News. Зміни відбулися після того, як лідер північнокорейського режиму Кім Чен Ин пообіцяв закрити ядерний полігон пыд час зустрічі з президентом Південної Кореї.

Мова йде про ядерний полігон Пунгері в провінції Хамген-Пукто. Згідно з наявними даними, робочі приступили до демонтажу кабелів, якими пронизані тунелі випробувального полігону.

Під час зустрічі з президентом Республіки Корея Му Чже Іном північнокорейський диктатор Кім Чен Ин пообіцяв закрити ядерний полігон у Пхунгери в травні. Він також допустив можливість відмови від ядерної зброї у разі надання КНДР гарантій безпеки з боку США та активізації дипломатичних контактів з Вашингтоном.

За даними Tokyo Shimbun, Кім Чен Ин готовий згорнути ядерну програму в обмін на грошову компенсацію та гарантії збереження тоталітарного режиму в КНДР.

Перед цим Північна Корея погодилася ввести мораторій на випробування ядерної зброї та ракет, якщо Сполучені Штати почнуть переговори з Пхеньяном, а також нададуть гарантії безпеки.

Детальніше читайте в матеріалі Наталії Бутирської "Корейський півострів: довгий шлях до миру" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".