UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай відмовився пускати до порту Гонконгу два американських військових корабля

При цьому китайська влада не стала вказувати причини відмови.

Китайське уряд відхилив запит щодо заходу до порту охопленого цивільними протестами Гонконгу двох кораблів військово-морських сил США, повідомило інформаційне агентство Reuters з посиланням на власне джерело.

Як зазначає агентство, десантний корабель-док ВМС США Green Bay запитував дозвіл на відвідування порту у серпні, а ракетний крейсер Lake Erie повинен був зайти до порту у вересні.

При цьому китайська влада не стала вказувати причини відмови.

Вуличні демонстрації і протести почалися в Гонконгу після внесення закону про спрощену процедуру екстрадиції підозрюваних в інші країни, включно з материковим Китаєм. У 1997 році колишня британська колонія Гонконг була передана під управління Пекіна за договором, згідно з яким комуністичний уряд КНР обіцяв не міняти політичний та економічний устрій на острові і підтримувати принцип "одна країна - дві системи". Спрощена процедура висилки підозрюваних у Китай загрожує переслідуванням інакодумців в Гонконгу, вважають противники закону.

Під тиском протестувальників гонконгська адміністрація на невизначений час зняла законопроект з розгляду, але опозиція вважає, що цього недостатньо і вимагає відкликати його остаточно.

У цьому році протести, що почалися як мирний громадянський рух, зібрали на вулицях до мільйона осіб. Після зіткнень з поліцією і штурму законодавчих зборів протестувальниками протистояння набуло запеклого характеру. Поліція регулярно застосовує при розгоні не тільки кийки, але і так звану "нелетальну зброю".

Видання The Economist вважає, що уряд Китаю може піти шляхом силової зачистки протестів і повторити трагічні події на площі Тяньаньмень в Пекіні 1989 року. Аналітики підкреслили, що такий сценарій не вигідний насамперед для КНР Детальніше читайте в матеріалі "Майбутнє Гонконгу: до чого призведуть багатотижневі протести" і в статті Наталії Бутирської "Гонконг: територія свободи під китайським ковпаком" у тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".