UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китайська делегація порушила протокол під час переговорів на Алясці - Politico

Представник американської сторони повідомив, що китайська делегація зосередилася на "публічній театральності і драматизмі".

Делегація КНР порушила протокол під час переговорів в Анкориджі, в штаті Аляска, розраховуючи пограти "на публіку", повідомив представник вашингтонської адміністрації виданню Politico.

На Алясці з американської сторони на зустрічі були присутні держсекретар Ентоні Блінкен і радник президента з національної безпеки Джейк Салліван, а від КНР США відвідали глава канцелярії комісії ЦК КПК у закордонних справах Ян Цзечи, а також міністр закордонних справ Ван І.

"Китайська делегація зі свого боку, схоже, приїхала з наміром працювати на публіку, зосередившись на публічних театральних і драматичних жестах, а не на суті проблем", - передало джерело в адміністрації США виданню Politico.

Зазначають, що представники КНР порушили протокол, перевищивши ліміт свого виступу. В адміністрації заявили, що домовлялися про короткі двохвилинні заяви політиків від кожної сторони.

Також держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що дії Китаю в Гонконзі, Сіньцзяні та Тайвані, кібератаки на США "загрожують заснованому на правилах порядку, який підтримує глобальну стабільність", - передає інше джерело Reuters.

Глава канцелярії комісії ЦК КПК у закордонних справах Ян Цзечи звинуватив Сполучені Штати в порушенні прав людини, зокрема, вбивствах афроамериканців. Він додав, що США не варто втручатися в справи Китаю і запропонував відмовитися від конфронтації і "менталітету холодної війни".

Раніше радник президента з національної безпеки Джейк Салліван заявляв, що вони з Блінкеном збираються пояснити, як нова команда нового президента США "має намір діяти на стратегічному рівні", і планують описати свою стурбованість щодо деяких аспектів діяльності Китаю.

Читайте також: На зустрічі з китайськими дипломатами США повинні показати свою політичну рішучість — The Washington Post

Президент США Джо Байден сигналізує про продовження жорсткого підходу до Пекіну напередодні першої двосторонньої зустрічі на високому рівні між представниками його адміністрації і китайськими дипломатами.