UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай заявляє, що Ізраїль зайшов занадто далеко – ЗМІ

Дії Ізраїлю вийшли за рамки самооборони, вважають у МЗС Китаю

Міністр закордонних справ Китаю Ван І заявив, що Ізраїль зайшов занадто далеко у відповідь на вторгнення бойовиків ХАМАС минулого тижня.

Про це дипломат сказав у розмові з міністром закордонних справ Саудівської Аравії Фейсалом бін Фарханом Аль Саудом 14 жовтня, додавши, що дії Ізраїлю вийшли за рамки самооборони, повідомило офіційне інформаційне агентство Китаю «Сіньхуа», передає POLITICO.

Читайте також: Армія оборони Ізраїлю ліквідувала ще одного командира спецназу ХАМАСу

«Сіньхуа» зазначило, що Китай зацікавлений у сприянні вирішенню конфлікту і проблем, що лежать в його основі і стосуються палестинського населення.

«Китай інтенсивно спілкується з усіма сторонами, щоб домогтися припинення вогню і бойових дій, сказав він [Ван І], додавши, що нагальним завданням є забезпечення безпеки цивільного населення, якнайшвидше відкриття гуманітарних коридорів для допомоги і захист основних потреб людей в Газі», – передає «Сіньхуа» слова міністра закордонних справ Китаю.

Китай традиційно не відігравав великої ролі на Близькому Сході, але є ознаки того, що він хотів би збільшити свій вплив, зазначає POLITICO.

Читайте також: NYT: Ізраїль відклав наземну операцію в Секторі Гази через несприятливу погоду

Нагадаємо, 14 жовтня Ван І мав телефонну розмову із держсекретарем США Ентоні Блінкеном, під час якої дипломати обговорили ескалацію в Ізраїлі і Секторі Гази, а також відносини Пекіна та Вашингтона. Ван заявив, що палестино-ізраїльський конфлікт загострюється і «ризикує вийти з-під контролю». 

15 жовтня Блінкен заявив, що провів «дуже продуктивну» зустріч зі спадкоємним принцем Саудівської Аравії Мухаммедом бін Салманом в Ер-Ріяді. Раніше Reuters повідомляло, що Саудівська Аравія заморожує плани нормалізації відносин з Ізраїлем на тлі ескалації між Ізраїлем і ХАМАС.