UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай визнав Лукашенко легітимним президентом Білорусі

«Китай рішуче підтримує зусилля Білорусі щодо захисту національної безпеки, суверенітету і розвитку».

Міністерство закордонних справ Китаю заявило про визнання білоруського диктатора президентом і привітало його з перемогою на виборах. Про це заявив представник МЗС Китаю Ван Веньбінь, передає Радіо Свобода.

За його словами, офіційний Китай "поважає вибір, зроблений народом Білорусі», сподівається і вірить, що під керівництвом Лукашенко Білорусь відновить політичну стабільність.

Ван Веньбінь зазначив, що «Китай рішуче підтримує зусилля Білорусі щодо захисту національної безпеки, суверенітету і розвитку».

За його словами, Китай «категорично проти того, щоб зовнішні сили створювали розбіжності і заворушення в білоруському суспільстві».

Відзначимо, що крім Китаю, Лукашенко з перемогою привітали: президент Туреччини Реджіп Ердоган, президенти Узбекистану, Киргизстану, Казахстану, Таджикистану та Азербайджану, а також президент ще однієї "демократичної" держави Володимир Путін.

Вибори в Білорусі визнали Молдова, Венесуела, Нікарагуа, Сирія, В'єтнам і Вірменія.

Читайте також: Фарс та нелегітимність: як країни реагують на таємну інавгурацію Лукашенка і що сказали у Кремлі

Нагадаємо, в середу, 23 вересня, всупереч протестам і фальсифікацій, білоруський диктатор Олександр Лукашенко на церемонії "інавгурації" прийняв присягу "президента" Білорусі, яким він сам себе проголосив за допомогою підконтрольної Центральної виборчої комісії.

Україна ставить під сумнів законність так званої інавгурації Олександра Лукашенка і не визнає його легітимним президентом Білорусі. Глава МЗС Дмитро Кулеба дав зрозуміти, що Київ підтримує боротьбу білорусів за свободу і не визнає офіційні результати виборів.

Європейський Союз також не визнає Олександра Лукашенка законно обраним президентом Білорусі, так як вибори 9 серпня не були ні вільними, ні демократичними, а їх сфальсифіковані результати ЄС не визнав. Дипломати зазначили, що відбулася напередодні церемонія "інавгурації" лише посилить політичну кризу в країні.

У заяві комітету Сенату США з міжнародних відносин у відповідь на так звану інавгурацію Лукашенка сказано, що Олександр Лукашенко не є легітимним президентом Білорусі і тому повинен піти у відставку.

Сенатори звернули увагу, що церемонія вперше в історії Білорусі проводилася таємно, що свідчить про повну втрату легітимності в очах білоруського народу.

Білорусь отримує від Китаю дуже великі обсяги інвестицій і дешевих кредитів. Однак в країні вже давно не мають ілюзій: на практиці виходить так, що китайські гроші швидше руйнують білоруську економіку, а не стимулюють її зростання.

Останній десяток років Китай за кошти пов'язаних кредитів, узятих білоруським урядом у Пекіна, будує в Білорусі цілий ряд різних підприємств. Будують їх китайські ж підрядники з використанням китайського обладнання. Але результат регулярно виявляється сумним: борги повертати треба, а ось заводи - не працюють. Зараз пристрасті киплять навколо побудованого китайцями в Бресті акумуляторного заводу, - його здали, але ніяк не можуть запустити так, щоб в атмосферу і воду не починали надходити викиди з позамежними концентраціями свинцю. За оцінками фахівців, обладнання цього заводу, швидше за все, взагалі доведеться розібрати. Детальніше про це читайте в статті Андрія Паливоди "Китай, якому все мало" для ZN.UA.