UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай використовує примусову працю уйгурів для виробництва засобів захисту – NYT

Щонайменше одна партія засобів індивідуального захисту була надіслана в американський штат Джорджія з фабрики в китайській провінції Хубей

Китайські компанії використовують державну робочу програму аби змусити представників мусульманських меншин, зокрема уйгурів, виробляти маски та інші засоби індивідуального захисту, бо попит на останні значно зріс під час пандемії, повідомляє The New York Times.

Попри те, що більша частина засобів, виготовлених за допомогою примусової праці уйгурів, поширювалася саме на внутрішньому ринку, деякі китайські компанії, котрі брали участь у програмі, відправили засоби до інших країн, включаючи США.

Щонайменше одна партія засобів індивідуального захисту була надіслана в американський  штат Джорджія з фабрики в китайській провінції Хубей, де працювали понад 100 уйгурів.

Відомо, що Китай контролює рівень народжуваності серед уйгурів, щоб знизити їхню чисельність.

Програма, розроблена китайським урядом, передбачає перевезення уйгурських робітників зі свого регіону Сіньцзян на фабрики. Вони зобов'язані вивчити мандаринську мову і проголошувати свою вірність Китаю на щотижневій церемонії підняття прапора.

Згідно з даними Національної адміністрації медичних виробів Китаю, лише чотири компанії в Сіньцзяні виготовляли засоби індивідуального захисту медичного класу перед пандемією. Станом на 20 червня, вже 51 компанія у регіоні виробляла засоби захисту медичного класу, а щонайменше 17 компаній брали участь у державній трудовій програмі за участі уйгурських робітників, повідомляє Times, посилаючись на повідомлення державних ЗМІ та публічні записи.

Китайські державні ЗМІ представили цю програму як допомогу у визволенні уйгурів від бідності, надавши їм роботу та усунувши релігійний екстремізм. Але штрафи та квоти, накладені урядом Китаю, говорять про те, що участь у програмі є примусовою.

Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб звинуватив Пекін у жорсткому порушенні прав людини щодо уйгурського населення. Рааб наголосив, що Велика Британія хоче мати хороші відносини з Китаєм, проте, не може не реагувати на інформацію про примусову стерилізацію та навчальні табори, спрямовані проти уйгурів у Сіньцзяні.

Під час інтерв'ю для BBC, посол Китаю Лю Сяомінг заперечив існування таборів для уйгурів, і наполягав на тому, що жодних обмежень прав населення немає, стверджуючи, що проти Китаю існує багато неправдивих звинувачень.

Як відомо, відносини між Китаєм і західними державами є досить напруженими, особливо після того, коли Китай затвердив закон про національну безпеку Гонконгу, території, яку Британія передала Китаю в 1997 році. Також, Велика Британія нещодавно вирішила заборонити обладнання Huawei в мережах 5G.

11 жовтня 2018 року в Китаї опублікували документ про боротьбу з екстремізмом у східному регіоні Сіньцзян (Східний Туркестан), в якому підтвердили існування таборів перевиховання уйгурів – корінного мусульманського народу цієї частини Піднебесної, тим самим узаконивши переслідування мільйона мусульман.

У 2017-2019 роках мінімум 80 тисяч уйгурів вивезли з Синьцзяня для роботи на фабриках в дев'яти інших регіонах, де обмежують їх свободу пересування, селять в окремих гуртожитках, змушують ходити на заняття з ідеологічної підготовки та забороняють вчиняти практикувати свої релігійні обряди.

Влада Китаю експлуатувала уйгурів на 27 китайських фабриках, які пов'язані з 83 всесвітньо відомими брендами, серед яких Apple, Google, Microsoft, Adidas, Nike, H&M, Uniqlo, Zara, Mercedes-Benz і Volkswagen.

Переклад підготувала Анастасія Гурін