UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай відмовляється поновлювати прес-картки для американських журналістів — The Guardian

Китай і США вже кілька місяців «використовують журналістів у власній дипломатичній боротьбі».

Влада Китаю відмовилася поновити акредитацію для принаймні п'яти репортерів американських ЗМІ внаслідок погіршення відносин між США та Китаєм. Журналістам Wall Street Journal, CNN, Bloomberg та Getty Images відмовили у поновленні прес-карток через запроваджені обмеження для китайських журналістів в США, пише газета The Guardian.

Натомість американським журналістам видали спеціальні документи, що надають їм тимчасовий дозвіл на роботу.

Китайські чиновники зазначили, що майбутнє прес-карток представників ЗМІ США в Китаї буде залежати від того, чи дозволить Білий дім китайським журналістам продовжувати працювати в Сполучених Штатах.

Іноземні кореспонденти, які працюють в Китаї заявили про те, що вони «дуже стривожені», адже тимчасовий дозвіл на роботу може бути скасований, внаслідок чого журналістів можуть примусово вислати з Китаю.

Китайський уряд продемонстрував, що таке рішення є прямою відповіддю на обмеження, які запровадила влада США проти представників китайських ЗМІ в Америці.

Акредитовані іноземні журналісти у Китаї стали пішаками у більш широкому дипломатичному конфлікті.

Однак, американські журналісти намагаються зберегти дозвіл на роботу в Китаї, продовжуючи переговори з китайською владою.

Прес-секретар Міністерства закордонних справ Китаю заявила про те, що Китай радий продовжувати співпрацю з американськими ЗМІ, однак за умови, що до китайських журналістів в США будуть ставитися справедливо.

Китай і США вже кілька місяців «використовують журналістів у власній дипломатичній боротьбі».

Прес-секретар Міністерства закордонних справ Китаю також додала, що «проблеми зі ЗМІ між США та Китаєм породжені менталітетом холодної війни».

«Якщо США будуть продовжувати рухатись у неправильному напрямку, Китаю нічого не залишається, як вжити виправданих і необхідних контрзаходів, щоб твердо відстояти свої законні права», - сказала представниця Міністерства закордонних справ Китаю.

Читайте також: США внесуть до чорного списку китайського виробника напівпровідникової продукції SMIC

Раніше повідомлялося, що Китай може стати «фінансовою наддержавою».