UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай пришвидшується у намірах захопити непокірний Тайвань

Державний секретар вважає, що Китай змінює статус-кво на Тайвані.

В США вважають що Китай ухвалив рішення захопити Тайвань у набагато швидший термін, ніж вважалося раніше. Про це заявив держсекретар Ентоні Блінкен, повідомляє Bloomberg.

«За останні роки відбулися зміни в підході Пекіна до Тайваню», — сказав Блінкен під час заходу в Стенфордському університеті в Каліфорнії.

Зауваження американського дипломата пролунали саме під час проведення в Китаї з’їзду Комуністичної партії, який відбувається двічі на десятиліття, і невдовзі після того, як президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю виступив із промовою, заявивши, що «колеса історії котяться до возз’єднання Китаю з Тайванем».

Сі додав, що попри те, що мирні засоби є більш прийнятними, вони залишають за собою право вдаватися до будь-яких заходів.

Читайте також: Atlantic Council: Що Сі Цзіньпін сказав на XX з’їзді Компартії «між рядків»?

Блінкен заявив, що Китай ухвалив «фундаментальне рішення про те, що статус-кво більше не прийнятний, і що Пекін сповнений рішучості досягти возз’єднання в набагато швидший термін». Водночас, він не уточнив ані терміни, ні інші подробиці.

Згодом, під час розмови з колишнім держсекретарем Кондолізою Райс, Блінкен повторив критику Китаю під керівництвом Сі, заявивши, що країна є «дедалі більш репресивною вдома» та «дедалі більш агресивною за кордоном». У своїх коментарях щодо Тайваню, які були зроблені у відповідь на запитання аудиторії, Блінкен сказав, що Китай готовий зробити все можливе, щоб завоювати Тайвань.

«Якщо мирні засоби не спрацювали, то будуть застосовані засоби примусу», — сказав він.

У свою чергу, речник МЗС Китаю Ван Веньбінь розкритикував США за продаж Тайваню великої кількості передової зброї і звинуватив адміністрацію Байдена в тому, що вона заохочує рух острова до формальної незалежності.

«Вирішення тайванського питання – це питання для китайців, питання, яке повинні вирішити китайці. Ми готові створити широкий простір для мирного возз’єднання, але ми не залишимо місця для сепаратистської діяльності в будь-якій формі», — заявив Ван журналістам на черговому брифінгу.

У березні минулого року адмірал Філіп Девідсон, тодішній командувач Індійсько-Тихоокеанського командування США, заявив комітету Сенату з питань збройних сил, що Китай хоче захопити Тайвань «упродовж цього десятиліття, фактично, протягом наступних шести років».

Напруга у регіоні зросла після того, як спікер Палати представників Ненсі Пелосі відвідала острів у серпні, що спонукало Китай провести військові навчання та запустити ракети у води навколо Тайваню.

Читайте також: Чи зможуть США впоратися з Китаєм, Іраном і Росією одночасно? — Bloomberg

Нагадаємо, у травні президент США Джо Байден заявив, що Америка долучиться до військового захисту Тайваню, якщо Китай спробує захопити його силою, зробивши суворе попередження Пекіну.