UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай пошкодив судно Філіппін у спірних водах, заявила Маніла

Пекін застосував водомети.  

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

У вівторок, 30 квітня, Філіппіни звинуватили берегову охорону Китаю в переслідуванні та пошкодженні одного зі своїх човнів у спірному районі Південно-Китайського моря. Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: Лідери США, Японії та Філіппін посилюють співпрацю для протистояння амбіціям Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні

Філіппінська берегова охорона заявила, що два її судна стояли на мілині Скарборо - ключовому “полі бою” в Південно-Китайському морі, але одне з них зазнало пошкоджень в результаті застосування водометів з боку двох китайських кораблів берегової охорони.

Філіппіни повідомили, що навіть попри такі інциденти будуть продовжувати “свої законні операції” в спірних водах.

Берегова охорона Китаю заявила, що відігнала філіппінські судна, але не надала подробиць інциденту.

Жодна країна не має суверенітету над стратегічно розташованою мілиною Скарборо, основним рибальським районом, що використовується кількома країнами. Мілина знаходиться у виключній економічній зоні Філіппін.

Читайте також: Влада Філіппін відкидає "усну угоду" попередньої адміністрації з Китаєм щодо спірних вод 

Пекін і Маніла раніше заявляли, що прагнутимуть до кращої комунікації навколо сутичок у Південно-Китайському морі, але останнім часом напруженість зросла, оскільки Філіппіни налагоджують міцніші дипломатичні та військові зв'язки зі своїм союзником - США.

Китай претендує на майже все Південно-Китайське море, що суперечить позиціям деяких сусідніх країн. Філіппінські та китайські кораблі часто потрапляють у сутички, які включають використання водометів та гарячі словесні перепалки. Обидві країни роками перебувають у територіальній суперечці в багатих на ресурси водах.