UA / RU
Підтримати ZN.ua

ХАМАС відкинув “нові” умови перемир'я в Газі, представлені після дводенних переговорів у Катарі

Очікується, що переговори продовжаться наступного тижня. 

У п'ятницю, 16 серпня, палестинське угруповання ХАМАС заявило, що відкидає “нові" умови плану припинення вогню в Секторі Гази, який посередники представили після дводенних переговорів у Катарі, повідомляє Euractiv.

Читайте також: Ізраїль й "Хезболла" можуть уникнути війни — старший радник Байдена

Єгипетські, катарські й американські посередники намагаються допрацювати деталі “рамкової угоди”, умови якої президент США Джо Байден окреслив ще в травні. Цей план, зокрема, передбачав триетапну угоду з початковою шеститижневою паузою у війні, під час якої ХАМАС має звільнити частину заручників.

Але багатомісячні переговори поки що не привели до узгодження деталей перемир'я та звільнення заручників.

Водночас, посередники заявили, що дводенні переговори в Катарі були серйозними і конструктивними.

Американський президент Джо Байден сказав, що досягнення угоди про припинення вогню “ближче, ніж будь-коли”. Державний секретар США Ентоні Блінкен відвідає Ізраїль на цих вихідних, щоб обговорити угоду про припинення вогню.

Штати представили “проміжну пропозицію”, яка має на меті забезпечити швидке укладення угоди на новому раунді переговорів у Каїрі наступного тижня.

ХАМАС, однак, оголосив про незгоду з тим, що він назвав “новими умовами” з боку Ізраїлю.

Ізраїльський прем'єр Беньямін Нетаньягу закликав посередників натиснути на ХАМАС, щоб угруповання “прийняло принципи 27 травня”, маючи на увазі план Байдена.

За даними ЗМІ, умови, проти яких виступає ХАМАС, включають присутність ізраїльських військ у Секторі Гази вздовж кордону з Єгиптом, право вето для Ізраїлю на обмін палестинських ув'язнених на ізраїльських заручників, а також можливість депортації деяких ув'язнених, замість того, щоб відправляти їх назад до Гази.

Читайте також: Відплата зачекає: Хезболла не атакуватиме Ізраїль, доки тривають переговори про припинення вогню

Дипломатичний тиск на Ізраїль з метою домогтися перемир'я посилився в останні тижні. Вашингтон приєднався до своїх європейських союзників у наполяганні на якнайшвидшому припиненні вогню в Газі після вбивства 31 липня політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії в Тегерані. Іран звинувачує в убивстві Ізраїль та погрожує відплатою, що спровокувало ризик розширення війни на Близькому Сході. Про те, “Чи загрожує світу війна Ізраїлю з Іраном?”, розмірковував Ігор Семиволос.