UA / RU
Підтримати ZN.ua

Канада оголосила іранський КВІР терористичною організацією – через збиття українського літака

Від уряду давно вимагали цього рішення

На місці падіння літака у січні 2020 року

На місці падіння літака у січні 2020 року

19 червня уряд Канади відніс Корпус вартових ісламської революції Ірану (КВІР) до списку терористичних організацій та закликав канадців, які перебувають в цій ісламській країні, покинути її. Рішення стало наслідком тривалих спроб притягнути Тегеран до відповідальності за збиття пасажирського літака компанії «Міжнародні авіалінії України» у січні 2020 року.

«Наш уряд ухвалив рішення внести Корпус вартових ісламської революції до списку терористичних організацій згідно з Кримінальним кодексом», – заявив на пресконференції міністр громадської безпеки Домінік Леблан, на якій разом з ним були міністр закордонних справ та міністр юстиції Канади, передає Barron`s.

Леблан звинуватив іранський режим у «підтримці тероризму» та у «постійній демонстрації неповаги до прав людини як в Ірані, так і за його межами, а також прагнення дестабілізувати міжнародний порядок, заснований на правилах».

Читайте також: У Тегерані розігнали мітинг родин загиблих пасажирів літака МАУ, збитого Іраном чотири роки тому

Іранські емігранти в Канаді та сім'ї жертв рейсу PS752, який був збитий над Тегераном (загинули всі 176 пасажирів і членів екіпажу, включно з 85 громадянами та постійними резидентами Канади), давно вимагають від уряду визнати КВІР терористичною організацією. Минулого місяця депутати парламенту одноголосно проголосували за це.

КВІР внесений до списку іноземних терористичних організацій у США у квітні 2019 року. Європейський Союз запровадив санкції проти КВІР за постачання безпілотників Росії та її союзникам на Близькому Сході.

Читайте також: Іран відмовляється визнати свою повну відповідальність за збиття літака МАУ – заява Міжнародної групи

Нагадаємо, у червні 2023 року Україна, Канада, Швеція та Велика Британія подали позов до Міжнародного суду ООН проти Ірану через збиття пасажирського літака МАУ.