UA / RU
Підтримати ZN.ua

Канада хоче провести “приватні переговори” з Індією для вирішення дипломатичної суперечки

За даними ЗМІ, Індія вимагає від Канади відкликати десятки дипломатів. 

Оттава хоче провести “приватні переговори” з Індією, щоб вирішити дипломатичну суперечку щодо вбивства лідера сикхів, заявила міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі, після того, як з'явилося повідомлення, що Індія попросила країну відкликати 41 дипломата. Про це повідомляє Reuters.

За даними Financial Times, Індія вимагає від Канади відкликати дипломатів до 10 жовтня. 

"Ми перебуваємо в контакті з урядом Індії. Ми дуже серйозно ставимося до безпеки канадських дипломатів і будемо продовжувати взаємодіяти в приватному порядку, оскільки вважаємо, що дипломатичні розмови найкраще проводити в приватному порядку", - сказала Жолі журналістам.

Відносини між двома країнами серйозно напружені через підозри Оттави в тому, що індійські урядові агенти були пов'язані з червневим вбивством лідера сикхів та громадянина Канади Хардіпа Сінгха Ніджара, якого Індія назвала "терористом".

Читайте також: США очікують від Індії співпраці з Канадою у справі про вбивство лідера сикхів 

Індія відкидає ці звинувачення як абсурдні.

Financial Times писала, що Індія погрожувала позбавити дипломатичного імунітету 41 дипломата, яким було наказано залишити країну, якщо вони залишаться після 10 жовтня. Канада має 62 дипломати в Індії.

Індія призупинила видачу нових віз для канадців 22 вересня і попросила Оттаву скоротити дипломатичну присутність у країні.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що Оттава не прагне до ескалації суперечки.

"Ми ставимося до цього надзвичайно серйозно, але збираємося продовжувати відповідально і конструктивно взаємодіяти з урядом Індії", - сказав він журналістам.

Міністр закордонних справ Індії Субрахманьям Джайшанкар раніше заявляв, що в Канаді панує "клімат насильства" і "атмосфера залякування" щодо індійських дипломатів, а присутність сикхських груп викликає розчарування у Нью-Делі.

Читайте також: Союзники по альянсу "П'ять очей" надали Канаді дані про можливу причетність Індії до вбивства лідера сикхів — ЗМІ

Канада є домом для майже 800 тисяч сикхів, багато з яких живуть у Сурреї та Брамптоні, передмісті Торонто. Деякі канадські сикхи підтримують рух за незалежність Халістану, який прагне створити суверенну державу в північному індійському штаті Пенджаб. Уряд Індії засуджує цей рух і вже давно звинувачує Канаду в переховуванні “сикхських сепаратистів”, яких він назвав "халістанськими терористами і екстремістами", що "продовжують загрожувати суверенітету і територіальній цілісності Індії".