UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європейським авіакомпаніям заборонили літати над Білоруссю

Рішення регулятора покликане зменшити ризики для пасажирів.

Європейське агентство авіаційної безпеки EASA оприлюднило рішення з безпеки польотів, яке містить вимогу до країн-членів EASA зобов'язати своїх перевізників уникати повітряного простору Білорусі.

Виняток становлять надзвичайні ситуації, повідомляється на сайті EASA.

Стверджується, що вимога облітати район польотної інформації "Мінськ" пов'язане з примусовою посадкою рейсу FR4978 авіакомпанії Ryanair 23 травня.

Європейський регулятор має намір зменшити потенційний ризик для пасажирів авіакомпаній і екіпажів.

Рішення з часом може бути переглянуто.

Нагадаємо, 23 травня влада Білорусі змусили сісти в Мінську транзитний літак ірландської компанії Ryanair, на борту якого летів колишній головний редактор телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич. Пасажирів літака вивели під приводом перевірки борту на мінування, після чого Протасевич і його дівчина були затримані.

Читайте також: ЗМІ: Росія намагається нажитися на авіаційній блокаді Білорусі

Журналіста звинувачують за кількома статтями Кримінального кодексу: організація масових заворушень (стаття 293 КК), організація грубого порушення громадського порядку (стаття 342 КК) і розпалювання ворожнечі (частина 3 статті 130 КК). Максимальні терміни за цими статтями - 15 років позбавлення волі, 3 роки і 12 років відповідно.

Раніше повідомлялося, що ряд країн Європи, не дочекавшись рішення "Європейського агентства авіаційної безпеки" і "Євроконтролю", закрили свої кордони для білоруських перевізників. Польща заборонила шести компаніям не тільки літати в країну, а й над її територією. Україна також закрила свої кордони для Білорусі. Тому в авіаційних правилах ЄС поки справжній хаос, яким намагається скористатися Росія.

Про припинення авіаперельотів над Білоруссю повідомила латвійська компанія airBaltic. Аналогічний крок анонсувала польська авіакомпанії LOT.

Литва з 25 травня заборонила прибуття і відправлення з країни літаків, маршрут яких проходить через Білорусь. Українські авіакомпанії також припинили авіасполучення з Білоруссю. Крім того, від польотів над Білоруссю відмовилися французька Air France і фінська Finnair.

При цьому генеральний директор авіакомпанії "Бєлавіа" Ігор Чергінець обурений тим, що деякі європейські країни перестали співпрацювати з компанією, що сталося після того, як літак Ryanair екстрено посадили, щоб затримати Романа Протасевича.

Про це глава авіакомпанії написав в Facebook.

Серед країн, які заборонили польоти авіакомпанії - Великобританія, Франція, Литва та США. Чергінець вважає це "підлістю". Також він зазначив, що офіційного розслідування ще не було.

Детальніше про те, що означає викрадення білоруськими силовиками опозиціонера Романа Протасевича і що слід робити Україні, читайте в статті Володимира Кравченка "Зона, заборонена для польотів".