UA / RU
Підтримати ZN.ua

Європа домоглася газової незалежності від РФ у стислі терміни – єврокомісар

Порівняно з березнем, залежність РФ від російського газу знизилася з 40 до 7%.

Європа досягла енергетичної незалежності від Росії і зможе пережити зиму без російського газу, вважає єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон .

«Ми тепер повністю відокремлені від російського газу. Ніхто не думав, що ми зможемо це зробити, бо ми так залежали від Росії. Ми залежали на 40%, а тепер лише на 7%», - зазначив Бретон в інтерв'ю RTL .

Єврокомісар нагадав, що на початку російського вторгнення в Україну енергонезалежність ЄС видавалась майже неможливою, а перехід на альтернативні поставки планувався до 2027 року.

Єврокомісар також нагадав про, що Європейський Союз більше не вважає Росію надійним постачальником і був змушений замінити «155 мільярдів кубометрів російського газу чимось іншим», що призвело до зростання цін для європейських споживачів.

Читайте також: "Газпром" поставив ЄС ультиматум

Від початку повномасштабної війни РФ проти України країни ЄС рекордно наростили виробництво «зеленої» енергії. З березня по вересень 24% електроенергії генерували вітрові та сонячні установки. Це дозволило країнам блоку заощадити близько 11 млрд євро на закупівлі газу.

Крім того, збільшити експорт газу до Європи на 30-40% має Азербайджан. Туреччина підтвердила збільшення прокачування газу з родовища «Шах Деніз» Трансанатолійським газопроводом (TANAP) з 16 до 32 млрд кубометрів.