UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС ухвалив нові санкції проти Ірану

Тегеран не має залишитись безкарним за порушення прав людини, заявила Бербок.

Європейський Союз  у понеділок, 14 листопада, ухвалив новий пакет санкцій проти влади Ірану через порушення прав людини в країні, повідомила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

«Сьогодні Європейський Союз посилає новий, недвозначний сигнал іранському режиму в Тегерані:  права людини недоторкані», - заявила вона в Twitter.

Бербок повідомила, що міністри ЄС ухвалили санкції, які особливо торкнуться владного кола Ірану та його фінансування.

«Ніхто в Тегерані, Мешхеді чи Ісфахані не може повірити, що вони можуть скоювати злочини без наслідків. Європа та світ спостерігають за ситуацією та формують ще більше списків», - додала міністерка.

Читайте також: Військовий аналітик Агіл Рустамзаде: «Світ покінчить із Росією й Іраном. Ми це побачимо в перспективі від кількох місяців до року»

Минулого тижня парламент Ірану ухвалив резолюцію із закликом до страти 14 тисяч затриманих учасників акцій протестів проти порушення прав людини в  країні. У неділю, 13 листопада, судова система Ірану вже засудила одного протестувальника до страти та п'ятьох інших до тюремного ув'язнення терміном від п'яти до десяти років.

Нагадаємо, в Ірані з вересня тривають протести у зв’язку зі смертю 22-річної іранської курдки Джини Махси Аміні. У вересні так звана поліція моралі заарештувала її через те, що вона нібито не дотримувалася обов'язкових правил носіння хіджабу – з-під нього було видно волосся. Жінка померла під вартою в поліції 16 вересня. Після її смерті тисячі людей вийшли на демонстрації проти репресивного курсу та ісламської системи правління.

Влада відповіла жорстоким розгоном протестів, у результаті яких лише  в Захедані, столиці провінції Сістан-Белуджистан, що межує з Пакистаном, загинули десятки людей.

Нині при владі в Ірані перебуває ультраконсервативна група політичного класу, пов’язана з Корпусом вартових Ісламської революції (КВІР), або Пасдаран. КВІР можна порівняти з військами сталінського НКВС, посиленими авіацією, танками та військово-морськими силами. Чи стануть ці протести початком драматичних змін у країні, чи призведуть вони до падіння режиму? Про це читайте у статті Ігоря Семиволоса «Протести в Ірані: що відбувається і чи паде режим».