UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ізоляція або діалог: Франція запропонувала Росії обрати шлях

Захід не зацікавлений у початку нової «холодної війни» і поки що готовий до переговорів.

Захід може ізолювати Росію політично у разі повномасштабного вторгнення до України, однак не хоче нової «холодної війни», тому поки обирає дипломатію та намагається відмовити агресора від цього кроку, говорить міністерка оборони Франції Флоранс Парлі.

«Росія вже перебуває під санкціями. Їх можна посилити. Також можливо політично ізолювати Росію та змусити її платити високу ціну за свою агресію, якщо вона діятиме. Але ми не хочемо повернення до «холодної війни». Щоб цього не сталося, не можна піддаватися ескалації та треба зберігати холоднокровність», - наголосила Парлі в інтерв'ю Journal De Dimanche.

Зараз Європа та США намагаються пояснити Москві масштаби наслідків у разі вторгнення та відмовити її від «кроку, який міг би викликати драматичний ланцюжок подій», пише liga.net.

Щодо Франції, то Париж виступає за збереження діалогу з Росією, ініційованого президентом Еммануелем Макроном у 2019 році. «У нас є відвертий і прямий діалог з росіянами, тому що ми повинні мати можливість говорити один з одним», - додала вона.

Читайте також: "Серйозні наслідки та значна ціна" — Глави МЗС країн G7 про результат можливого нападу РФ на Україну

Напередодні США та НАТО виступили із вимогою до Росії надати гарантії ненападу на Україну. Росія вимоги проігнорувала, заявивши про «втручання у внутрішні справи» країни, натомість висунула власні пропозиції щодо «гарантій безпеки».

У проєкті «гарантій» Росія вимагає від НАТО не розширюватися на схід, зокрема, не приймати до своїх лав Україну. Підготовка документу, а також події, що передували цьому, вкладаються у російську логіку повернення до поділу світу на «зони впливу». В Альянсі такий підхід вважають застарілим та неприйнятним.

Своєю чергою РФ подовжує грати на підвищення ставок і погрожувати ескалацією на російсько-українському кордоні . ZN.UA пропонує читачам поміркувати над тим, що чекає на Україну в середньостроковій перспективі й до чого варто готуватися вже зараз: