UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гуманітарна криза в Афганістані може обернутися проти Європи — The Guardian

Голод у країні досяг безпрецедентного рівня.

За 20 років війни в Афганістані, згідно даними проекту Costs of War американського Інституту Уотсона, загинуло близько 176 тисяч людей, з яких 46 тисяч були цивільними. Але ці цифри виглядають не такими масштабними, якщо поглянути на прогнози Всесвітньої організації охорони здоров’я про те, що близько мільйона дітей в Афганістані можуть померти від голоду цієї зими. Ще 2,2 мільйона страждатимуть від недоїдання, якщо не вжити термінових заходів, пише The Guardian.

Організації вже кілька місяців попереджали про загрозу гуманітарної катастрофи в країні. Тепер ця катастрофа настала.

«Голод у країні досяг справді безпрецедентного рівня», – заявило агентство ООН у справах біженців.

«Близько 23 мільйонів людей – це 55% населення, зіштовхнулися з екстремальним рівнем голоду, і майже 9 мільйонів з них знаходяться під загрозою голоду», - йдеться у заяві.

Якщо міжнародне співтовариство, а особливо США та Велика Британія, війська яких покинули країну в серпні, хочуть запобігти чи пом’якшити цю катастрофу, вони повинні діяти вже зараз.

Відтоді, як Талібан прийшов до влади в Кабулі, невідкладна допомога жителями країни надається, але її недостатньо. Потрібен окремий план для Афганістану.

В Афганістані розгортається кілька видів кризи. Війна та її наслідки призвели до того, що 3,5 мільйона людей були змушені покинути свої домівки. Вони особливо вразливі.

Іноземна допомога, яка становила 75% усіх державних витрат країни, припинилася. Вчителям, медичним працівникам та державним службовцям не виплачують зарплату місяцями. У той час як кількість випадків коронавірусу зростає, посуха призвела до зменшення врожаю.

Банківська система руйнується, готівка та заощадження важкодоступні, ціни зростають. Очікується, що річний дохід на душу населення в наступному році знизиться, це означає зменшення зарплат. Тим часом Мінфін США та МВФ заморозили афганські активи на 9,5 мільярдів доларів.

Згідно з проектом Costs of War, США витратили 2,3 трильйона доларів в Афганістані з 2001 року. Проте прямі та непрямі вигоди, такі як надання медичної допомоги, навчання дівчат та інтеграція жінок у робочу силу, втрачаються, в основному через політику Талібану, а також через відсутність постійної підтримки Заходу.

Криза в Афганістані може принести критичні наслідки для ЄС. Аналітики припускають, що Європа може зіштовхнутися з новою величезною кризою біженців наступної весни.

Минулого тижня 15 країн ЄС погодилися прийняти 40 тисяч афганців, але це крапля в морі.

Основні причини небажання західних урядів втручатися у справи країни – страх перед підтвердженням правління Талібану та зловживання фінансовою допомогою.

Але враховуючи кризу, необхідно знайти шляхи обходу цього політичного блокпосту. Запропоновані заходи щодо пом’якшення санкцій ООН, надання допомоги, перекази готівки через приватні банки та розморожування активів фізичних осіб доведеться розблокувати. Необхідно сформулювати довгострокову стратегію міжнародної допомоги.

У Великій Британії велика увага як і раніше приділяється серпневій катастрофі з евакуацією. Занепокоєння з приводу неспроможності британського Міністерства закордонних справ належним чином відповісти на електронні прохання афганців про допомогу, посилилися.

Вторгнувшись в Афганістан, Велика Британія і США розпочали бій, який вони не змогли закінчити. Покинувши країну в паніці, вони спровокували ще одну кризу. Якщо Захід хоче уникнути чергової катастрофи, йому доведеться вже зараз надати допомогу афганському населенню, яке страждає від голоду, резюмує видання.

Читайте також: В Афганістані Таліби знищили служби підтримки для жінок, які пережили насильство

Таліби не вірять у розподіл влади та необхідність існування незалежних інститутів. Чому переможці мають ділитися владою і дотримуватися вигаданих кимось правил? Але тривала стабільність Афганістану забезпечується не тільки і не так апаратом насильства, з чим Талібан якось дає раду, як здатністю прогодувати численне населення, забезпечити функціонування базової інфраструктури, не допустити суспільного колапсу та, як наслідок, постання неконтрольованих альтернатив, схожих на Ісламську державу. Чи в змозі Талібан протистояти всім цим викликам? Читайте у статті Сергія Данилова "Між голодом та терористами: що відбувається в Афганістані за талібів".