UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глобальне скорочення кількості населення стане новою загрозою для людства — Bloomberg

Тенденція скорочення населення має свою невблаганну логіку.

Чи варто людству хвилюватися щодо глобальної депопуляції? Деякі країни Східної Азії мають коефіцієнт народжуваності близько або навіть менше 1, а населення Європи різко скорочується. У США показники народжуваності впали, досягнувши історичного мінімуму 1,7 у 2019 році, і, ймовірно, тенденція до скорочення населення буде зберігатися надалі, частково це відбувається через пандемію коронавірусу. Багато бідних країн спостерігають падіння рівня народжуваності з безпрецедентними показниками. Песимістичні прогнози вказують на те, що до 2100 року глобальний приріст населення може стати практично нульовим, пише Bloomberg.

Ті, хто вважає, що світ перенаселений і має серйозні екологічні проблеми, можуть сприйняти це як гарну новину. Однак тенденція скорочення населення має свою невблаганну логіку. Якщо японське населення може скоротитися наполовину, до 65 мільйонів або близько того, що заважає йому впасти до 30 мільйонів? Або до 20 мільйонів?

Є докази того, що скорочення населення шкідливо впливає на світову економіку. Однак більшою трагедією стане невдача у повній мірі використати здатність планети підтримувати людське життя. Жоден тип «сімейної політики» не повинен бути обов’язковим. Але має існувати політика, яка робить великі сім'ї більш привабливим варіантом як в економічному, так і в інших аспектах.

Одна з можливостей полягає в тому, що тенденція скорочення населення сама по собі створить протилежно обернені механізми. Наприклад, якщо японське населення скоротиться наполовину, це може зробити Японію «порожньою» країною, тому, ймовірно, в такому випадку почнуть падати ціни на землю. Сім’ї зможуть дозволити собі купити більші квартири або будинки і, можливо, вирішити народити більше дітей.

Але цей «механізм», швидше за все, лише дещо уповільнить тенденцію скорочення населення, але не зупинить її. Житлова площа - це лише один із багатьох факторів, які обумовлюють рішення щодо «масштабів» сім'ї. І в міру зменшення чисельності населення, запас будинків і квартир також скорочуватиметься.

Тенденції стану населення залежать від того, наскільки потужними є причини зниження народжуваності. У багатьох випадках жінки вирішують продовжувати кар'єру або пізніше народжувати дітей, а це означає зниження рівня народжуваності.

Іншим фактором падіння народжуваності, особливо в США, є неповні сім’ї. Багато жінок свідомо вирішують виховувати дітей самостійно, без допомоги чоловіків. В такому випадку, вони народжують менше дітей, що також діє на користь тенденції скорочення населення.

Чи зменшиться кількість неповних сімей зі скороченням населення? Незалежно від того, чи йдеться про небажання чоловіків одружуватися, про нестабільні сімейні норми чи жінок, які свідомо вирішують самостійно виховувати дітей, немає особливих підстав думати, що ці фактори зникнуть в епоху скорочення населення.

У будь-якому випадку, тенденція зменшення «розмірів» сім'ї може продовжуватися або навіть прискорюватися. Можливості працевлаштування та кар’єрного розвитку для жінок будуть постійно покращуватись, що може зменшувати їх бажання народжувати дітей. Крім того, багато країн світу стають заможнішими. Зі збільшенням багатства «релігійність» населення зазвичай знижується. Однак релігійність сприяла збільшенню розміру сімей.

Можливо, в міру падіння чисельності населення у людей з’явиться почуття «моральної паніки». Сім’ї можуть вирішити народити більше дітей, відчуваючи, що від цього залежить «виживання» їхньої країни. Більш складним та антиутопічним сценарієм було б те, що корпорації заволодіють порожніми частинами земної кулі та почнуть платити за виховання дітей на цих територіях.

В деяких країнах, таких як Сінгапур, уряди почали «агресивну», але не надто ефективну політику, спрямовану на заохочення до розширення сімей. Депопуляція зараз є важливою проблемою, про яку мало говорять. У багатьох країнах скорочення чисельності населення може здаватися не надто великою загрозою. Але тенденція падіння кількості населення з часом принесе зовсім інше майбутнє для людства, резюмує видання.

Читайте також: Пандемія змінила форму глобального щастя — The Economist 

Бубонна чума забрала життя близько двох третин європейців, коли вона спалахнула в 14 столітті. COVID-19 не досягнув таких масштабів. Однак демографічний вплив пандемії коронавірусу може стати критичним. Зменшення чисельності населення світу може здатися не таким вже й негативним явищем, враховуючи екологічні проблеми. Але менша кількість людей означає і менше нових ідей, які могли б гарантувати прогресивне майбутнє.