UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава МЗС Ірану попередив ЄС про «останній шанс» зберегти ядерну угоду

Заріф звинуватив Британію, Францію і Німеччину в порушенні взятих на себе зобов'язань.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Заріф заявив, що в Європейського Союзу є «останній шанс» зберегти угоду щодо іранської ядерної програми.

На своїй сторінці в Twitter 21 грудня очльник МЗС написав, що озвучив умови Тегерана на недавній конференції держав Спільного всеосяжного плану дій (СВПД). Заріф стверджує, що Британія, Франція і Німеччина нібито порушили свої зобов'язання перед Іраном і тому несуть відповідальність за «непоправну шкоду, завдану іранському народу».

Відзначимо, що глави МЗС країн СВПД напередодні висловили готовність підтримати повернення США до ядерної угоді.

Читайте також: Вбивство іранського науковця: поліція затримала кількох підозрюваних

Обраний президент США Джо Байден під час передвиборчої кампанії заявляв, що Сполучені Штати повернуться в ядерну угоду з Іраном, якщо Тегеран продемонструє дотримання умов угоди. Агентство Bloomberg вже написало, що Байдену не потрібно поспішати повертатися до іранської ядерної угоди.

Іран і "шістка" країн (Велика Британія, Німеччина, Китай, Росія, США і Франція) у 2015 році погодили СВПД, який мав на увазі скасування санкцій щодо Ірану. В обмін Тегеран взяв на себе ряд зобов'язань в атомній сфері.

У 2018 році через СВПД вийшли США і відновили односторонні санкції відносно Ірану. А через рік Тегеран оголосив про поетапне скорочення своїх зобов'язань в рамках ядерної угоди до тих пір, поки європейські учасники угоди не забезпечать економічні інтереси Ірану - насамперед у нафтовій сфері - в умовах дії американських санкцій. Але після того, як президент США Дональд Трамп вивів США з ядерної угоди, Іран заявив, що більше не пов'язаний цією угодою. Відтоді Ісламська республіка кілька разів порушувала встановлені обмеження.