UA / RU
Підтримати ZN.ua

FT: Китай надав візиту Пелосі на Тайвань більшого значення, ніж він заслуговує

Пекін упустив шанс виставити поїздку американської конгресвумен як слабку «показуху».

Бойові дипломати Пекіну чудово володіють спопеляючою риторикою, коли хочуть принизити і відкинути людей, чиї слова і дії, як вони кажуть, «ображають почуття» 1,4 мільярда людей у Китайській Народній Республіці.

І китайський дипломатичний апарат разом з державними ЗМІ, які слугують агіографічною машиною для режиму, могли зробити саме це з візитом спікера нижньої палати Конгресу Ненсі Пелосі на Тайвань. Але лідер Китаю Си Цзіньпін упустив можливість віддати їм відповідний наказ, - пише в своїй статті голова пекінського бюро Financial Times Том Мітчелл.

Так, Пелосі - спікер Палати представників і друга в черзі чиновників, які в разі потреби можуть замінити 79-річного президента США. Але через кілька місяців це її становище може змінитися, якщо під час середньострокових виборів в Конгрес, які пройдуть в листопаді, успіх буде за республіканцями. Пекін міг применшити значення Пелосі як «кульгавої качки» з Конгресу, яка от-от втратить свою посаду. Вона - союзниця непопулярного президента, яка влаштувала слабеньку «показуху», нагадуючи світу, як колись у 1991 році на площі Тяньаньмень вона розгорнула крихітний банер, протестуючи проти придушення продемократичних демонстрантів на тому ж місці на два роки раніше.

Натомість адміністрація Сі Цзіньпіна вирішила надати ночі, яку Пелосі проведе в Тайбеї, історичного значення, навіть більшого, ніж було у двотижневого неофіційного візиту тогочасного президента Тайваню Лі Денхуея в США у 1995 році. Під час тієї поїздки тайваньський президент, який виступав за незалежність Тайбею, зустрівся з багатьма високопоставленими американцями включно зі спікером Палати представників Ньютом Гінгрічем. Тогочасний лідер КНР Цзян Цземінь відповів аж цілим запуском ракет у водах поблизу Тайваню.

Читайте також: Bloomberg: Що Китай може зробити у відповідь на візит Пелосі на Тайвань?

«Роздмуханий» конфлікт вимагає більшої реакції. Тож Сі Цзіньпін стягує тяжке озброєння. Сьогодні китайські винищувачі загравали з серединною лінією, яку жодна зі сторін досі не перетинала. А два авіаносці КНР вийшли з портів нещодавно. Армія Китаю стала надабагато могутнішою, ніж вона була 27 років тому, коли відбулася остання криза в Тайванській протоці. Але чи готова вона випробувати свої можливості у сутичці з найбільш грізним суперником, якщо станеться помилка?

В той же час, коли Си Цзіньпін мріє захопити Тайвань, російське вторгнення в Україну показало, що одній з найбільших армій світу все одно може бути важко побороти значно меншого ворога. І це при тому, що Росію і Україну не розділяє велика вода. Втім, китайський лідер вже давно відкинув переконання своїх попередників в тому, що краще «приховувати свій блиск і чекати слушного часу», поки перевага не буде гарантована. Сі Цзіньпін називав об'єднання КНР з Тайванем «історичною місією і непохитним бажанням Комуністичної партії», яке «не можна передавати з покоління в покоління». Тож політикою щодо Тайваню і цією кризою зокрема лідер Китаю загнав себе в куток.