UA / RU
Підтримати ZN.ua

Філіппіни заявляють, що китайська берегова охорона вже другий день застосовує водомети проти їхніх суден

Пекін та Маніла обмінялися звинуваченнями. 

У неділю, 10 грудня, китайська берегова охорона обстріляла філіппінські судна з водометів і протаранила одне з них, завдавши шкоди та поставивши під загрозу членів екіпажу філіппінського корабля біля спірної мілини в Південно-Китайському морі, всього через день після аналогічних інцидентів на іншій спірній точці, заявили офіційні особи Філіппін. Про це повідомляє AP.

Читайте також: Філіппінські військові звинуватили Китай у залякуванні у спірних водах Південно-Китайського моря

Філіппіни та їхній союзник Сполучені Штати, засудили чергову конфронтацію біля Другої мілини Томаса, де два катери ВМС і два кораблі супроводу берегової охорони Філіппін транспортували продовольство та інші припаси філіппінським військовим на кораблі флоту, який давно стоїть на мілині і виконує функцію територіального форпосту.

"Ми вкотре засуджуємо останні неспровоковані акти примусу і небезпечні маневри Китаю. Систематичний і послідовний спосіб, у який Китайська Народна Республіка здійснює ці незаконні та безвідповідальні дії, ставить під сумнів щирість її закликів до мирного діалогу", - йдеться в заяві урядової робочої групи Філіппін, яка займається територіальними суперечками.

Посол США в Манілі Мері Кей Карлсон підкреслила, що її країна "разом з Філіппінами і партнерами рішуче засуджує неодноразові незаконні і небезпечні дії КНР проти філіппінських суден". 

Удари водометів китайської берегової охорони вивели з ладу і серйозно пошкодили двигуни філіппінського судна M/L Kalayaan, яке довелося відтягувати назад до західної філіппінської провінції Палаван, заявили Філіппіни, додавши, що ці дії поставили під серйозну загрозу життя екіпажу.

Один з двох кораблів берегової охорони Філіппін, BRP Cabra, отримав пошкодження щогли в результаті удару водомета. Також китайський корабель протаранив катер Філіппін, який все-таки зміг доставити припаси військовим Маніли на Другій мілині Томаса.

Читайте також: Президент Філіппін зустрівся з Сі Цзіньпіном, щоб знайти шляхи зниження напруженості в Південно-Китайському морі

Берегова охорона Китаю повідомила, що в неділю "застосувала заходи контролю відповідно до законів і правил" проти двох філіппінських суден. У заяві не міститься жодних подробиць про вжиті заходи, але сказано, що дії Філіппін "серйозно порушують суверенітет Китаю".

Пекін також стверджує, що філіппінське судно проігнорувало попередження і, порушуючи міжнародні правила судноплавства, зробило різкий поворот "непрофесійно і небезпечно", таким чином навмисно зіштовхнувшись із китайським кораблем берегової охорони, залишивши на ньому "подряпини".

"Відповідальність повністю лежить на філіппінській стороні", - наголошує китайська берегова охорона.

Китайські кораблі, які роками оточують контрольовану Філіппінами Другу мілину Томаса, блокують філіппінську берегову охорону і судна постачання в багаторічних спробах взяти під контроль спірну точку, на яку претендують обидві країни.

Зіткнення, які цього року стають дедалі гострішими, викликають побоювання збройного конфлікту, в який можуть бути втягнуті Сполучені Штати. США пообіцяли захищати Філіппіни, якщо сили Маніли зазнають збройного нападу.

Читайте також: Філіппіни побудували нову станцію берегової охорони, щоб відстежувати маневри Китаю у спірних водах 

Напередодні Маніла заявляла, що кораблі берегової охорони Китаю обстріляли з водометів філіппінські цивільні судна, які транспортували вантажі на мілину Скарборо в Південно-Китайському морі. Мілина Скарборо також була місцем напруженості між двома країнами у вересні, коли Філіппіни прибрали бар'єр, встановлений Китаєм у цьому районі.

Протягом останніх місяців між Китаєм та Філіппінами відбулася низка сутичок в акваторії Південно-Китайського моря. Обидві країни перебувають у територіальній суперечці в багатих на ресурси водах.