UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ердоган назвав переслідування Грецією літаків ВПС Туреччини «викликом НАТО»

Туреччині «цікава реакція США» на цю ситуацію.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган розкритикував Грецію за переслідування турецьких літаків, які виконували розвідувальну місію, назвавши це «ворожим актом» та «викликом НАТО».  По це повідомляє Anadolu.

«Греція кинула виклик НАТО та союзникам, посиливши своє вороже ставлення, яке почалося з порушення нашого повітряного простору та переросло у блокування наших літаків радарами С-300», — сказав Ердоган.

Посилаючись на останні дії Греції, він також додав, що Туреччині «цікава відповідь США на переслідування грецькою системою ППО турецьких літаків».

Ердоган заявив, що Греція не є партнером Туреччини у політичному, економічному чи військовому плані.

Туреччина, яка є членом НАТО, часто критикувала військовий альянс, включаючи США, за недостатню підтримку її в суперечці з Грецією щодо островів в Егейському морі та питання розвідки вуглеводнів у східному Середземномор’ї.

Ердоган також сказав, що крок Греції щодо створення баз на островах Егейського моря не має жодного значення для Туреччини.

Посилаючись на рішення США відмовитися від санкцій проти Індії, попри закупівлю нею російських оборонних систем С-400, Ердоган сказав, що проблема не в сумісності військового обладнання Росії та США. За його словами, йдеться саме про ставлення США до Туреччини.

Підкреслюючи, що Туреччина здатна виробляти будь-яке обладнання, доступ до якого їй заборонений, Ердоган розкритикував США за блокування продажу Анкарі літаків F-35 через закупівлю оборонних систем С-400.

Читайте також: Atlantic Council: Скільки ще Туреччина буде грати за обидва табори у російській війні проти України?

Раніше повідомлялося, що літаки Туреччини, які виконували розвідувальну місію у міжнародному повітряному просторі в Егейському та Середземному морях, були заблоковані системою протиповітряної оборони Греції С-300. Про це заявили у Міністерстві оборони Туреччини.

Інцидент стався під час польотів F-16 командування ВПС Туреччини 23 серпня.

Турецькі літаки зазнали переслідування з боку системи протиповітряної оборони С-300, розміщеної на острові Крит. Радар відстеження цілей і наведення ракет системи С-300 зафіксував ракету «земля-повітря» на F-16, який виконував розвідувальну місію на захід від острова Родос.

Греція заперечила турецьку версію подій.

Туреччина та Греція вже давно мають досить напружені відносини. Зокрема, через конкуренцію в Егейському морі, а саме, щодо розміру акваторій та запасів газу.