UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти прогнозують, що ціни на кавові зерна, вирощені в Бразилії, досягнуть 10-річного максимуму

Різниця в оцінці майбутнього врожаю міжнародними аналітиками та трейдерами становить приблизно 30 мільйонів мішків кави.

Це був важкий рік для вирощування кави в Бразилії, найбільшої у світі країни виробники кави. Ціни різко зросли після посухи, а пізніше заморозки знищили до 20% кавових дерев, що негативно позначиться на виробництві в майбутньому. Поки що ті, хто вивчає сільськогосподарські культури, дали хороші оцінки врожаю 2022 року, проте трейдери поки що все ще роблять ставку на менш вдалий урожай, повідомляє Reuters.

"Дощі, що наступити за заморозками та посухою, призвели до гарного цвітіння, але тепер ми повинні побачити, скільки з них перетвориться на плоди", - сказав Райан Делані, головний аналітик американської Coffee Trading Academy LLC.

Ф'ючерси на каву арабіка на ICE (Intercontinental Exchange) цього року виросли більш ніж на 90% після посухи, заморозків, а потім і глобальної нестачі контейнерів, що ускладнювало судноплавство. Стрибок цін призвів до того, що фермери в Бразилії, Колумбії та інших країнах оголосили дефолт з постачання попередньо проданої кави.

Під час огляду плантацій фахівці намагаються перерахувати плоди на гілках, щоб скласти детальніший прогноз. Поки що опубліковані оцінки сильно відрізняються.

Аналітик із сировинних товарів Джуді Гейнс, яка нещодавно побувала в Бразилії з колегою-аналітиком Шоном Хакеттом, оцінила виробництво арабіки в Бразилії приблизно в 36 мільйонів мішків, що є одним із найменших прогнозів для ринку.

Ганес каже, що вегетативне здоров'я дерев було пошкоджено посухою та морозами, що інші не повністю враховують. Вона очікує, що загальний урожай Бразилії (включаючи сорт робусту) становитиме 55 мільйонів мішків, що далеко від рекордного врожаю 2020 року, попереднього врожаю "на рік" у дворічному виробничому циклі, що сягнув приблизно 70 мільйонів мішків.

Йонас Феррарессо, бразильський агроном з кави, каже, що цвітіння було широко поширеним після жовтневих дощів, але перехід у плоди був нижчим за норму.

"У багатьох дерев замість ягід з'явилося нове листя на гілках - незвичайне явище, ймовірно, пов'язане з суворою посухою на початку року", - сказав він.

Інші оцінки позитивніші.

Rabobank, який спеціалізується на фінансуванні сільського господарства, очікує врожай у 66,5 мільйона мішків, що недалеко від рекорду, додаючи, що таке виробництво дасть глобальний надлишок у 3 мільйони мішків та знизить ціни нижче за 2 долари за фунт у 2022 році. Трейдер із США Cardiff Coffee прогнозує, що обсяг виробництва кави становить 63,1 мільйона мішків.

Читайте також: Кава і чай можуть знизити ризик інсульту та деменції, але потрібно дотримуватись норми — дослідження

Пауло Армелін управляє фермою у 220 гектарів у районі Патросініо, штат Мінас-Жерайс, де були найсильніші морози. Він сказав, що близько 20% його полів постраждали від похолодання і не даватимуть урожаю наступного року, але решта не постраждала.

"Принаймні, на моїй фермі цвітіння було добрим, і перетворення на плоди виглядає добрим", - сказав він.

Раніше повідомлялося про те, що зварена з капсул кава може змінювати гормональний фон. Естрогенні хімічні речовини можуть витікати із пластику в чашку з кавою, коли вона піддається впливу гарячої води.