UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експосол США назвав головну помилку Байдена щодо РФ

США могли "поховати" "Північний потік-2" ще два роки тому.

Адміністрація президента США Джо Байдена допустила серйозну помилку, відмовившись від санкцій щодо компанії-оператора Nord Stream 2. Про це повідомив екс-посол США в Україні Джон Гербст.

"Це серйозна помилка, оскільки ми не зупиняємо (будівництво - ред.) трубопроводу; вплив на Німеччину з боку РФ посилюється; Росія отримує способи обійти країни Східної Європи, зокрема, України, але не тільки, і Москва буде використовувати цей трубопровід для своїх брудних геополітичних цілей", - підкреслив Хербст, передає "Укрінформ".

Він нагадав, що Путін тільки тиждень тому заявив відкрито про свої цілі під час виступу на економічному форумі в Санкт-Петербурзі, коли фактично визнав, що поставки газу з РФ через Україну будуть залежати від поведінки України. За словами Гербста, в Кремлі заявляють про це роками, німці вдають, що їх це бентежить, проте продовжують свою політику. Таким чином, за його словами, адміністрацію США влаштовують такі підходи.

"Це політичне рішення підірвало найголовніші заяви, які Байден висловлював про Москву з тих пір, як зійшов на посаду, навіть з тих пір, як був кандидатом в президенти", - підкреслив Гербст.

Читайте також: "Північний потік-2" потрібен Німеччині, але він не повинен шантажувати Україну — кандидат в канцлери Лашет

Президент Росії Владімір Путін заявив про те, що будівництво першої нитки газопроводу в обхід України "Північний потік 2" завершено. За його словами, "Газпром" вже готовий заповнювати "Північний потік 2" газом.

Як повідомлялося, транзитний контракт, згідно з яким "Газпром" повинен поставляти газ в Європу через Україну, має діяти ще до 2024 року. Якщо Росія відмовиться від своїх зобов'язань, то наша країна може подати позов до Стокгольмського арбітражу.

Докладніше про перспективи України в разі запуску труби читайте в статті "Як посилити позиції України в ситуації з «Північним потоком-2»".