UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екс-поліцейського Шовена визнали винним у вбивстві Джорджа Флойда

Дереку Шовеньі загрожує до 40 років в'язниці.

У США колишнього офіцера поліції Дерека Шовена визнали винним у вбивстві афроамериканця Джорджа Флойда. Вердикт винесла колегія присяжних у суді Міннеаполіса 20 квітня після 10-годинного обговорення, передає CNN.

Судовий процес тривав три тижні. Присяжні погодилися з усіма трьома пунктами обвинувачень, що висунула прокуратура. Шовена визнали винним у вбивстві другого ступеня, вбивстві третього ступеня і вбивстві з необережності.

Вирок обвинуваченому мають винести через вісім тижнів. Шорвену загрожує до 40 років в'язниці. За вбивство другого ступеня передбачено максимальне покарання у вигляді 12,5 років позбавлення волі, але обвинувачення наполягало на суворішому вироку.

Читайте також: Родині Джорджа Флойда виплатять $27 мільйонів

25 травня 2020 року поліцейські затримали 46-річного афроамериканця Джорджа Флойда. Поліцію викликав господар магазину, який запідозрив, що клієнт заплатив за сигарети фальшивою 20-доларовою банкнотою.

При затриманні офіцер поліції Дерек Шовен тиснув на шию Флойда коліном, чоловік скаржився, що він не може дихати. Флойд помер у реанімації, а відео його затримання потрапило в інтернет.

Вбивство афроамериканця спровокувало масові протести і заворушення. У ніч на 22 травня протестувальники прорвалися в будівлю відділення поліції в Міннеаполісі і підпалили його.

Чотирьох поліцейських, які затримували Флойда, звільнили 26 травня. Шовену висунули обвинувачення у вбивстві другого ступеня, іншим інкримінують пособництво і підбурювання до вбивства.

Заворушення в США супроводжувалися пограбуванням магазинів і супермаркетів, погромами і підпалами приватної і федеральної власності. У десятках міст оголошували комендантську годину, для підтримки порядку в міста вводили Національну гвардію. Під час масових заворушень в США загинули щонайменше 11 людей.

Докладніше про ситуацію в США, причини та наслідки протестів читайте у статті Олексія Коваля "Американська демократія після смерті Джорджа Флойда" у ZN.UA.