UA / RU
Підтримати ZN.ua

Джуліан Ассанж і "Репортери без кордонів" закликали Європу захистити Сноудена

Європу звинуватили у подвійних стандартах: у 2010 році ПАРЄ ухвалила, що особи, які щиро викривають незаконні дії різних видів, (у тому числі співробітники розвідслужб) повинні отримувати необхідний захист.

Європейський союз, що отримав у 2012 році Нобелівську премію миру, повинен підтвердити, що гідний цієї честі, захистивши свободу інформації всупереч політичному тиску з боку США.

Про це заявили у своїй статті для французької Le Monde засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж і генеральний секретар організації "Репортери без кордонів" Кристоф Делуар.

Автори матеріалу впевнені: хоча молодий американець Едвард Сноуден, розповів світу про програму глобального стеження PRISM, попросив політичного притулку у близько двох десятків держав, саме країни ЄС, у першу чергу Франція і Німеччина, повинні надати йому найтепліший прийом.

Викривачами вважаються люди, які повідомляють конфіденційну або таємну інформацію, всупереч своїм офіційним або неофіційним зобов'язань зберігати її в таємниці, нагадується у статті.

Проте у 2010 році Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила, що особи, які щиро викривають незаконні дії різних видів, повинні отримувати захист, у тому числі військовослужбовці збройних сил та співробітники розвідслужб.

"Хто, за винятком низки любителів полювання на людей, які називають його зрадником, і софістів, занурених у суперечки про юридичні тонкощі, може серйозно сумніватися у тому факті, що Едвард Сноуден - викривач?" - запитують автори публікації.

На їхнє переконання, залишивши Сноудена у московському аеропорту, європейські країни тим самим зречуться власних принципів. "Було б непослідовним кричати за дипломатичними каналами і кинути напризволяще автора викриттів", - вважають Ассанж і Делуар.

Вони також висловили обурення американською політикою подвійних стандартів щодо свободи самовираження та інформації. "На підставі чого Сполучені Штати вважають себе вільними від принципів, дотримання яких вони вимагають від інших?" - дивуються автори.

"Великий Брат стежить за нами з передмість Вашингтона", - констатували Ассанж і Делуар, закликавши конгресменів обмежити повноваження служб безпеки, надані їм "Патріотичним актом".

"Закон про захист викривачів" (Whistleblower Protection Act), навпаки, має бути виправлено і розширено, щоб забезпечити захист всіх тих, хто діє у законних інтересах товариства, які не мають нічого спільного з трактуванням національних інтересів розвідувальними службами, підкреслюється у публікації.

Нагадаємо, що сам Джуліан Ассанж вже більше року не виходить з посольства Еквадору у Лондоні. 16 серпня 2012 року Еквадор надав йому політичний притулок, але покинути будівлю посольства Ассанж не може через те, що Великобританія не дає дозволу на його переїзд і вимагає від Еквадору його видати.

Засновник WikiLeaks побоюється, що його заарештують за запитом влади США, де йому загрожує неминуче звинувачення в розголошенні секретної інформації та шпигунстві і довічне ув'язнення чи навіть страта. !zn

Читайте також:

Влада Австрії обшукала літак президента Болівії, але не знайшла Сноудена

Жителі США готують масові протести проти методів ЦРУ і АНБ

Держсекретар США не побачив у стеженні за Євросоюзом "нічого незвичайного"