UA / RU
Підтримати ZN.ua

До Сектору Гази почала надходити гуманітарна допомога, вперше з початку ескалації між Ізраїлем та ХАМАС

Гуманітарна ситуація на території анклаву значно погіршилася.

Гуманітарна допомога почала надходити до Сектору Гази з Єгипту вперше з початку ескалації між Ізраїлем і ХАМАС два тижні тому, що стало виконанням ключової вимоги лідерів США, ЄС і арабських країн, оскільки ситуація на території погіршилася. Про це повідомляє Bloomberg.

Близько 20 вантажівок з гуманітарною допомогою для Сектору Гази почали перетинати прикордонний пункт Рафах в суботу, 21 жовтня, вранці, повідомив єгипетський телеканал Extra News.    

Читайте також: Ізраїль готується до наступних етапів у війні проти ХАМАС – речник ЦАХАЛу

Ці події відбуваються в той час, коли чиновники країн Європи, Близького Сходу та Китаю готуються зібратися в Каїрі на саміт для обговорення загострення в регіоні. Вони можуть повторити заклики до деескалації, оскільки Ізраїль продовжує повітряні удари по Сектору Гази і готується до наземного штурму.   

Єгипет став ключовим гравцем, оскільки світові держави прагнуть забезпечити Сектор Гази водою, продовольством та електроенергією. Ізраїль взяв анклав у повну облогу після того, як 7 жовтня ХАМАС здійснив масштабну атаку. 

Відкриття Рафах, єдиного неізраїльського пункту перетину кордону з Сектором Гази, було ускладнене необхідністю згоди на це Єгипту, Ізраїлю та ХАМАС. Єгипет та Ізраїль звинувачують один одного і ХАМАС у тому, що Рафах досі залишався закритим.

Наразі незрозуміло, як довго буде відкрито контрольно-пропускний пункт. Посольство США в Ізраїлі заявило, що американські громадяни можуть отримати можливість виїхати в суботу. Проте воно попередило, що ситуація мінлива і хаотична.

Читайте також: Байден назвав одну з причин нападу ХАМАС на Ізраїль 

Раніше повідомлялося, що американські та ізраїльські офіційні особи, які оцінюють майбутнє Сектору Гази після витіснення ХАМАС, почали обговорювати можливі варіанти, включаючи потенційне створення тимчасового уряду за підтримки ООН і за участю арабських урядів. 

Обговорення перебувають на ранній стадії і залежать від розвитку подій, що не в останню чергу залежить від результатів наземної операції Ізраїлю. І будь-яка така можливість потребуватиме підтримки з боку арабських країн регіону, в чому немає жодної впевненості.