UA / RU
Підтримати ZN.ua

Десятки поранених білорусів отримали допомогу в Польщі - прем'єр-міністр

Через переслідування режимом Олександра Лукашенка опозиційно налаштованих громадян Литва і Польща спростили умови в'їзду для білорусів.

Десятки громадян Білорусі, яким силовики завдали серйозних каліцтв під час придушення масових протестів, отримали допомогу в Польщі, куди їх впустили без віз. Про це польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький повідомив керівникам фракцій Сейму на зустрічі, присвяченій ситуації в Білорусі, в середу, 26 серпня, передає TUT.BY.

«Кілька десятків громадян Білорусі, які постраждали від режиму Лукашенка, знайшли допомогу на території Польщі», - розповів голова уряду депутатам.

Моравецький звернувся до голови Міністерства охорони здоров'я з проханням підготувати лікарні до прийому постраждалих з Білорусі.

Прем'єр запевнив, що польські лікарні «завжди відкриті» для «жорстоко побитих і закатованих силовиками» білорусів.

Усі учасники зустрічі зійшлися на думці, що суверенітет і свобода Білорусі є головними цінностями для країни.

Відзначимо, що на тлі репресій режиму Лукашенка проти опозиційно налаштованих громадян Литва і Польща спростили умови в'їзду для білорусів «з гуманітарних міркувань». За даними МЗС Литви, держава вже надала притулок 11 громадянам Білорусі, у яких є підстави побоюватися розправи на батьківщині.

Читайте також: Тортури в Білорусі: мінчанин зняв моторошне відео в автозаку

У Білорусі вже 18-й тривають протести проти режиму Олександра Лукашенка, спровоковані фальсифікацією президентських виборів і міліцейським насильством проти громадян.

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Олександр Лукашенко, який править країною з 1994 року, брав участь у них вже вшосте. Згідно з офіційними даними ЦВК, він отримав 80%, а Світлана Тіхановском - 10% голосів виборців.

ОМОН застосував проти мітингувальників водомети, світлошумові гранати і гумові кулі.  Тисячі людей були затримані і побиті силовиками, як мінімум п'ять протестувальників загинули. Десятки безслідно зникли.

Після цього було оголошено загальнонаціональний страйк, до якого доєдналися десятки державних підприємств.

Євросоюз, США, НАТО і Рада Європи констатували, що вибори в Білорусі не були ні прозорими, ні демократичними, і закликали офіційний Мінськ поважати права і свободи громадян.

ЄС відмовився визнавати результати виборів і анонсував санкції проти чиновників режиму Лукашенка.

Олександра Лукашенка привітали з перемогою лише лідери РФ, Китаю, Вірменії і Молдови.

Чи впаде режим Лукашенка за результатами вуличних протестів, читайте в статті Володимира Кравченка «Білорусь вимагає змін» для ZN.UA.