UA / RU
Підтримати ZN.ua

Держдеп США оприлюднив факти російської дезінформації про Україну та прокоментував їх

У відомстві прокоментували приклади фейків.

Військові та розвідувальні структури Росії беруть участь в "інформаційному протистоянні" проти України, щоб виставити її агресором.

У прес-релізі Держдепу США наведено сім прикладів поширення дезінформації та пропаганди російською стороною.

У документі стверджується, що Москва представляє Київ агресором і змушує Захід повірити, що поведінка України може спровокувати глобальний конфлікт. Відомство наводить приклади російської брехні з коментарями:

Держдеп пише, що на кордоні з Україною зараз перебуває понад 100 тисяч російських військових, і Росія контролює збройні сили на Донбасі.

На думку Держдепу, російські військові та спецслужби змушують світ повірити, що поведінка України може спровокувати глобальний конфлікт, та переконати громадян РФ у необхідності воєнних дій в Україні.

Держдеп вважає, що це не може бути просто ротацією військ, а є явною російською загрозою суверенітету та територіальній цілісності України. Нарощування військового потенціалу РФ супроводжується активними заходами щодо дезінформації, покликаними підірвати довіру до українського уряду та відомств.

Держдеп наголошує, що США не застосовують хімзброю, а Росія за останні роки двічі використала її для нападів та замахів на супротивників, у тому числі на чужій території.

Держдеп пише, що немає вірогідних повідомлень про загрози з боку українського уряду етнічним російським чи російськомовним громадянам. Відомство стверджує, є інформація, що українці в Криму та на Донбасі живуть в умовах жорстоких репресій та страху, а релігійні та етнічні меншини переслідуються як екстремісти та терористи.

Держдеп нагадує, що на саміті у Брюсселі у червні 2021 року всі члени НАТО підтвердили, що Альянс не прагне конфронтації та не становить загрози для Росії. Нагадуючи про ситуацію на кордоні, Держдеп пише, що Росія має сухопутні кордони із 14 країнами, з них лише п'ять належать членам Альянсу. НАТО ніколи не обіцяло не приймати нових членів, нагадали у Держдепі, але можливе розширення Альянсу не спрямоване проти Росії.

У Держдепі заявляють, що США та партнери ведуть дипломатичне обговорення розв'язання різних криз, у тому числі безпосередньо з російським урядом, але "залишається з'ясувати, чи готова Росія виконати свої зобов'язання як член світової спільноти та вжити заходів щодо деескалації спричиненої нею кризи".

Читайте також: Важливо пам'ятати, що агресор це Росія і Путін — Білий дім

У відповідь на документ Держдепу США посол РФ у країні заявив, що Вашингтон роздмухує мильну бульбашку на основі голослівних звинувачень і продовжує спростовувати об'єктивні факти про те, що відбувається в Україні, називаючи їх "міфами російської пропаганди".

"Такі дії неприйнятні. Вони не несуть у собі жодної доданої вартості для вирішення проблем глобальної безпеки й призводять до подальшої деградації відносин між двома країнами", - йдеться у коментарі Анатолія Антонова у Facebook.

Нагадаємо, група американських сенаторів запропонувала дозволити президентові США укладати угоди з Україною про постачання їй озброєнь щодо ленд-лізу. За законом президент США уповноважений дозволяти постачання та оренду озброєнь "партнерам та союзникам США" у разі, якщо це відповідає інтересам національної безпеки країни.

Нагадаємо, Maxar Technologies опублікувало нові супутникові знімки, на яких відображено нарощування кількості військової техніки РФ на полігонах у Климовому, Брянській області (13 км від кордону з Україною), Погоновому, Воронезькій області та Єльному, Смоленській області. Як повідомляє Reuters, за словами Заходу, Росія збирає близько 100 000 військовослужбовців біля кордонів України, готуючись до війни, щоб запобігти вступу України до НАТО.

Про стратегію адміністрації Джо Байдена щодо стримування масштабної агресії Росії проти України, підходи Вашингтона до зниження ризиків ескалації, читайте у статті Олександра Хари "Як Білий дім відповів Кремлю: навіщо Блінкен приїжджав до Києва".

Увечері 19 січня президент України у зв'язку з тиражуванням у ЗМІ інформації про вторгнення Росії в Україну, що готується, записав відео звернення до українців, в якому закликав їх "не панікувати" через те, що війна в Україні триває вже вісім років.

Про ситуацію з військами РФ біля кордонів України та проведені переговори, читайте у статті Олексія Іжака "Чи відведе Путін війська від України після переговорів із США?".