UA / RU
Підтримати ZN.ua

Делегація РФ відвідала КНДР: які питання обговорювалися

Країни розвивають співпрацю відповідно до домовленостей, досягнутих під час зустрічі Кім Чен Ина з Путіним.   

Російська урядова делегація відвідала Пхеньян для переговорів про торгівлю і наукове співробітництво, написали в середу, 15 листопада, державні ЗМІ КНДР. Обидві країни зміцнюють зв'язки після зустрічі їхніх лідерів у вересні, повідомляє Yonhap.

Делегація на чолі з міністром природних ресурсів РФ Алєксандром Козловим прибула для участі в 10-му засіданні комітету зі співробітництва в галузях торгівлі, економіки, науки і технологій, писало Центральне телеграфне агентство Кореї (ЦТАК).

“Офіційні представники обох сторін на робочому рівні серйозно обговорювали практичні питання реалізації співпраці в різних сферах, які будуть відображені в протоколі засідання", - йдеться у статті ЦТАК.

Читайте також: КНДР буде зміцнювати зв'язки з Росією, попри попередження США

Візит делегації РФ відбувся на тлі занепокоєння щодо ймовірної угоди між двома країнами про постачання озброєнь. Вважається, що Пхеньян отримує технологічну підтримку від Росії для виведення на орбіту військового супутника-шпигуна після двох невдалих спроб.

Сторони пообіцяли надалі розвивати співпрацю. Міністр зовнішніх економічних зв'язків КНДР Юн Чен Хо заявив, що позиція Північної Кореї полягає в "подальшому пожвавленні двосторонніх відносин у всіх сферах і виведенні їх на новий високий рівень".

У відповідь Козлов заявив, що обидві країни "пліч-о-пліч борються на передовій проти панівних сил" і Росія прагне розвивати співпрацю відповідно до домовленостей, досягнутих під час саміту лідерів країн.

РФ та КНДР провели дев'ять раундів засідань двосторонніх комітетів до 2019 року після заснування ключового консультативного органу з питань економічного співробітництва в 1996 році.

Як відомо, засідання комітету складається з п'яти підкомітетів, у тому числі щодо питань лісового господарства, науки і технологій, а також торгівлі.

В окремій статті ЦТАК повідомляє, що делегація на чолі з міністром культури Північної Кореї у вівторок, 14 листопада, вирушила до Санкт-Петербурга для участі в культурному форумі.

Читайте також: Китай та РФ допомагають КНДР розширювати військовий потенціал, дозволяючи ухилятися від санкцій ООН — глава Пентагону

Повідомлялося, що Північна Корея надала РФ велику кількість боєприпасів для використання у війні проти України. КНДР також могла передати Росії балістичні ракети малої дальності і ракети для переносних зенітно-ракетних комплексів. Пхеньян розраховує отримати від Москви допомогу для розвитку своєї ракетної програми. 

Час зрозуміти, що Росія, Іран, Північна Корея, Сирія і ще група «товаришів» діють свідомо, вони довго готувалися і мають плани та наміри йти до кінця. Зволікання з адекватною реакцією є вкрай небезпечним. Про це пише посол України в Японії Сергій Корсунський у статті «Якщо ви не за столом, то ви в меню. Що задумали Росія, Китай та їх союзники».