UA / RU
Підтримати ZN.ua

Reuters зібрав декілька історій жертв атаки Ізраїлю на Сектор Гази

Більшість із 2,3 мільйона людей у ​​Секторі Гази не мають електрики та води. І, оскільки сотні ізраїльських ударів сипляться на їхній крихітний анклав, їм нікуди втекти. Далі наведемо переклад репортажу Reuters, журналісту вдалося  поспілкуватися з кількома жертвам ситуації. 

Читайте також: Haaretz: ХАМАС використав тактику з війни в Україні, і для Ізраїля це була несподіванка

Палестинська територія, одне з найбільш багатолюдних місць на Землі, перебуває в облозі з суботи, під майже безперервним бомбардуванням, у результаті якого, за словами представників охорони здоров’я Гази, загинули понад 1000 людей. Ці удари є помстою за нищівний напад на Ізраїль з боку правлячого Сектором  Гази ісламістського угруповання ХАМАС. В результаті якого, за словами ізраїльських військових, загинули понад 1200 людей.

За Ізраїль чи за палестинців? Представники української правиці розбираються з ситуацією і схиляються до того, що Ізраїль вийде з цього загострення хоч приниженим,  але переможцем. Та без жертв, зокрема серед цивільних – не обійтись.

«Я пережив усі війни та вторгнення в минулому, але ніколи не бачив нічого гіршого, ніж ця війна», — сказав 35-річний Ямен Хамад, батько чотирьох дітей, чий дім був зруйнований ізраїльськими ударами по північній Газі. 

У лікарні в Хан-Юнісі на півдні Гази родичі та друзі вишикувалися в чергу біля переповненого моргу, де тіла були розкладені на підлозі, оскільки холодильники були заповнені або були без електроенергії.

Читайте також: У Ізраїлі заявили, що Іран "дав зелене світло" нападу ХАМАС, розвідка США має іншу думку – CNN

Родичі відчайдушно прагнули якнайшвидше поховати своїх близьких, до того, як настане спека. Вони коротко розмовляли над тілами, молячись за спокій душ, перш ніж віднести їх до могил поблизу, з носилками, якщо вони були доступні, або без них.

Агентство Reuters опитало понад три десятки людей у ​​Газі, і більшість з них повторили настрої Хамада. Вони намалювали картину страху та безнадійності перед обличчям того, що назвали найгіршим насильством, яке вони коли-небудь бачили.

Єгипетська влада заблокувала єдиний кордон смуги з Єгиптом, тому люди сказали, що потрапили в пастку. Вони побоювалися, що найгірше ще попереду, включаючи можливе наземне вторгнення, оскільки Ізраїль прагне відплати за найсмертоносніший напад палестинських бойовиків за 75-річну історію країни.

Читайте також: The Economist: Атака ХАМАСу зруйнувала хибні уявлення Ізраїлю про палестинців

Для родини Ала аль-Кафарне не було порятунку.

31-річний хлопець сказав, що втік із міста в суботу разом зі своєю вагітною дружиною, батьком, братами, двоюрідними братами та родичами. Вони поїхали до табору біженців на узбережжі, де, як вони сподівалися, будуть у безпеці, але повітряні атаки почали націлюватися і на цю територію, тому вони попрямували до Шейх-Радвана, іншого району глибше на схід.

Він додав, що у вівторок ввечері авіаудар вразив будівлю, де перебувала і його сім'я  Загинули  всі, крім нього.

Читайте також: ООН терміново шукає понад 100 млн доларів для палестинців у Секторі Гази

«Ми втекли від небезпеки до смерті», — сказав Кафарне біля лікарні Шифа в місті Газа, його голова була розрізана, а від плеча до зап’ястка — гіпс. Він сидів на тротуарі біля сотень інших людей, які оселилися  просто неба поруч із лікарнею. Дехто сказав, що сподівається, що його присутність може захистити їх від бомбардування.

«Зараз я бездомний», — сказав 45-річний Юсеф Даєр, сидячи на землі біля лікарні. "Можливо, це безпечно. Можливо. Це мирне цивільне місце, чи не так? Можливо, ні. Тепер жодне місце  не здається безпечним", - додав він.