UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЦРУ почало перекидання зброї для сирійських повстанців

ЦРУ буде потрібно до трьох тижнів, щоб доставити легке озброєння і, можливо, протитанкові ракети у Йорданію. Після цього фахівці розвідуправління планують витратити ще близько двох тижнів на перевірку першої групи бійців, аби переконатися, що вони знають, як поводитися зі зброєю.

Центральне розвідувальне управління США почало перекидання зброї зі своїх секретних складів у Йорданію і планує протягом місяця почати озброювати невеликі групи перевірених сирійських повстанців у відповідності з таємним планом, затвердженим президентом Бараком Обамою. Про це повідомила газета Wall Street Journal.

Посилаючись на анонімні дипломатичні та урядові джерела, газета стверджує, що постачання зброї, відповідне навчання і паралельні зусилля з мобілізації постачань зброї від європейських і арабських союзників робляться з розрахунком на те, щоб до початку серпня повстанці могли почати скоординований наступ проти сил, вірних сирійському президенту Башару Асаду.

За версією газети, ЦРУ буде потрібно до трьох тижнів, щоб доставити легке озброєння і, можливо, протитанкові ракети в Йорданію.

Після цього фахівці розвідуправління планують витратити ще близько двох тижнів на перевірку першої групи бійців, щоб переконатися, що вони знають, як поводитися зі зброєю, яку вони отримають, що, зрештою, дозволить першим збройним США повстанцям вступити у бій.

Газета також повідомляє про переговори, які ведуться з іншими країнами, включаючи Францію, про завчасне розміщення європейської зброї в Йорданії.

Газета пише, що Саудівська Аравія передасть переносні зенітно-ракетні комплекси (ПЗРК) невеликій групі (близько 20 осіб для початку) спеціально відібраних бійців.

США будуть спостерігати за цими зусиллями, щоб скоротити ризик потрапляння ПЗРК до рук ісламістів.

Дипломатичні джерела, що знають про плани ЦРУ, повідомили газеті, що, починаючи з серпня, кілька сотень озброєних бійців будуть щомісяця проникати до Сирії в рамках цієї програми.

Газета пише, що за оцінками американських і саудівських чиновників через чотири-п'ять місяців у Сирії буде достатньо переозброєних і навчених бійців, щоб змінити ситуацію у протистоянні силам Асада і їхніх союзників з "Хезболли".

Wall Street Journal вказує, що дії США спрямовані на зміцнення бійців, що знаходяться у підпорядкуванні генерала Саліма Ідріса - верховного командувача повстанцями, якого підтримує Захід. Ідея полягає в тому, щоб надати їм більше впливу, ніж ісламським екстремістам, які також присутні в лавах борців з режимом і навіть домінують в деяких районах країни. Передбачається, що, в кінцевому рахунку, це дозволить переломити хід подій на користь повстанців. !zn

Читайте також:

Башар Асад відповість відмовою на пропозицію допомоги від українських "бездомних офіцерів"

Правозахисники нарахували понад 100 тисяч жертв війни у Сирії

Сирійські бойовики стратили 11 бранців за законами шаріату

США озброять сирійських повстанців, посилаючись на застосування Асадом хімзброї