UA / RU
Підтримати ZN.ua

CNN розповідає, як стати добрішим

Доброта особливо важлива у важкі пандемічні часи.

На тлі життя в умовах пандемії коронавірусу, здається, що немає часу бути добрим. Однак світ як ніколи потребує доброти. Люди все ще помирають від COVID-19, інші голодують і живуть у розділених війною країнах. А молодь стверджує, що дорослі не приділяють достатньо уваги кліматичній кризі, пише CNN.

«Безкорисливі добрі вчинки не просто допомагають людині, яка отримує цю доброту», – каже психолог Ліза Дамур.

«Примітно, що допомога іншим змушує мозок вивільняти гормони та білкові молекули, відомі як нейропептиди, які знижують рівень стресу та тривоги. Ось підсумок: робити добро – це в першу чергу корисно для вас», - додає психолог.

Ось кілька способів бути добрими до себе, своєї сім’ї та планети.

Будьте добрими до себе

Почніть із себе. Так, ви у верхній частині цього списку. Яку одну просту річ ви можете зробити, щоб стати щасливішим? Це може означати 15 хвилин телефонної розмови зі старим другом або читання книги. Це може бути просто сказати «так», якщо хтось пропонує допомогти.

Рухайтеся. Вам не потрібно починати сувору програму фізичних тренувань. Ви можете почати з простих прогулянок або навіть п’ятихвилинної розминки, а потім продовжувати йти до прогресу.

Пийте більше води. Чому б не спробувати додати ще одну склянку води в день?

Правильне харчування. Спробуйте середземноморську дієту, один із найздоровіших способів харчування.

Лягайте спати раніше. Дефіцит сну робить людей більш вразливими до хвороб.

Зробіть доброту сімейною цінністю

Не забувайте про людей, яких ви любите. Знайдіть щось приємне, те, що зробить вашу кохану людину щасливою - погуляйте разом, приготуйте улюблену страву.

Просто випийте чаю з родиною. Знайдіть час, щоб приготувати для сім’ї кілька чашок чаю. Дослідження 2018 року, проведене в Південній Кореї, показало, що люди, які часто п’ють зелений чай, на 21% менше схильні до розвитку депресії.

Влаштуйте сімейну танцювальну вечірку. Організуйте танцювальну вечірку з родиною з різною музикою і покажіть дітям, що ви вмієте рухатися.

Телефонуйте близьким. Багато бабусь і дідусів сумують за своїми дітьми та онуками, то чому б не зателефонувати їм? І якщо ви за кимось сумуєте, ви також можете їм зателефонувати.

Сімейні рецепти. Зателефонуйте «шеф-кухарю» у вашій родині та попросіть його розповісти вам давній сімейний рецепт. Тоді спробуйте приготувати цю страву.

Доброта в суспільстві

Приготуйте щось для сусідів. Часто сусіди, які товаришують, діляться випічкою.

Передайте свою вдячність. Написані від руки листи стали втраченим мистецтвом, але немає нічого, що може зрівнятися з отриманням листа, який показує турботу. Подумайте про колег, друзів і членів сім’ї, яких ви цінуєте. Прості речі часто мають найбільшу цінність.

Допомога тим, хто її потребує. Зберіть продукти, одяг та інші необхідні речі, щоб роздати людям, які їх потребують.

Доброта до планети

Прогулянка. Прогулянки пішки в будь-яку пору року корисні для вас. Ніколи не завадить зв’язок із природою.

Чистота довкілля: організуйте або приєднайтеся до громадського прибирання місцевого парку.

Вимкніть світло. Просто вимкніть світло тоді, коли воно вам не потрібне. Багато людей зараз працюють вдома, і це досить великий рахунок за електроенергію. Тому помірковане використання електроенергії зекономить гроші та принесе користь планеті.

Ще деякі важливі речі

Соціальна дистанція. Це допоможе уникнути ризику інфікуватися коронавірусом.

Одягайтеся відповідно до пори року і гуляйте на вулиці. Незалежно від того, це зима чи літо, експерти кажуть, що виходити на вулицю корисно для фізичного, психічного та емоційного здоров’я.

Одягніть маску. Це може дратувати, але маска сигналізує всьому світу, що ви не хочете, аби інші люди хворіли або помирали від коронавірусу. Крім того, згідно з дослідженнями, маски дійсно захищають від поширення хвороби.

Читайте також: The Atlantic розповідає, як стати оптимістом

З приходом холодних пір року тривалість світлових днів скорочується, а ночі стають довшими. Унаслідок цього деякі люди можуть страждати від сезонної депресії - тип депресії, яка зазвичай настає восени чи взимку, і частіше за все зникає навесні. Деякі люди особливо схильні до розвитку депресивного стану. NYT розповідає, як уникнути сезонної депресії.