UA / RU
Підтримати ZN.ua

Страшенно агресивний пакет: Які санкції чекають на Росію у разі вторгнення в Україну – огляд західної преси

Америка підготувала жорсткі економічні санкції, які ще ніколи не вводили проти інших країн, за винятком Північної Кореї та Ірану.

Під час сьогоднішніх переговорів президентів США та Росії Джо Байден пригрозить Владіміру Путіну найжорсткішими санкціями, якщо Росія вторгнеться в Україну. Адміністрація Байдена вже визначила набір економічних санкцій, які введуть проти Росії, якщо вона розпочне чергове вторгнення в Україну, сказав високопосадовець американської адміністрації агентству Reuters.

Інше джерело Reuters, знайоме із ситуацією, сказало, що питання про санкції проти найближчого оточення Путіна обговорювалося, але рішення не було прийнято. Також розглядаються санкції проти найбільших банків Росії та можливість конвертації рублів у долари та інші валюти, сказало інше джерело.

Телеканал CNN повідомив, що Сполучені Штати можуть піти на "ядерний крок" - відключити Росію від міжнародної платіжної системи SWIFT, яку використовують банки всього світу. Канал також повідомив, що санкції можуть запровадити проти найближчого оточення Путіна та російських виробників енергії.

Джерела каналу повідомили, що ще немає остаточного рішення про те, чи застосовувати нові санкції і коли. Адміністрація Байдена зараз веде переговори з європейськими партнерами, у багатьох із яких тісніші економічні відносини з Росією.

Нові санкції також можуть запровадити проти суверенного боргу Росії. Вони також, ймовірно, можуть торкнутися провідних російських олігархів, обмежуючи їхню здатність подорожувати та потенційно відрізаючи доступ до американських банківських та кредитних систем.

Чиновники також зважують можливість відключення Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT, від якої Росія, як і раніше, сильно залежить, зговорять джерела каналу.

"Ми зібрали страшенно агресивний пакет", - сказав чиновник і попередив Росію, що якщо вона вторгнеться в Україну, США і Європа разом введуть гірші економічні санкції, які коли-небудь були введені проти країни, крім Ірану та КНДР.

Агентство Bloomberg повідомило, що США та європейські союзники розглядають можливість запровадження санкцій проти Російського фонду прямих інвестицій.

Санкції, зокрема проти деяких найбільших банків Росії та Російського фонду прямих інвестицій, є одними з варіантів, які Байден може позначити Путіну під час переговорів. Джерела кажуть, що США також можуть обмежити здатність інвесторів купувати російський борг на вторинному ринку.

Найрадикальнішим варіантом було б заборонити Росії доступ до системи фінансових платежів SWIFT, пише агентство, але це може зашкодити звичайним громадянам, тому чиновники схильні переслідувати здатність Росії конвертувати рублі в долари, євро або британські фунти.

США також можуть обмежити можливості інвесторів купувати російські боргові зобов'язання на вторинному ринку, додав Bloomberg із посиланням на власні джерела.

Читайте також: Чого хоче Путін і якою може бути реакція Заходу на спробу вторгнення в Україну – огляд західної преси

Нагадаємо, видання The Washington Post пише, що Владімір Путін планує наступ на Україну на кількох фронтах вже на початку наступного року за участі до 175 тисяч військовослужбовців. Ця інформація підтверджується документом розвідки США.

Тим часом американський президент Джо Байден заявляє, що готує комплексні ініціативи, щоб завадити російському вторгненню в Україну. Він додав, що не приймає жодних "червоних ліній" Москви, оскільки наростають побоювання, що конфлікт, що тліє, може перерости у війну.

Раніше білоруський диктатор Лукашенко натякнув, що у разі нападу РФ на Україну підтримає Путіна.

Читайте також: "Не варто недооцінювати апетит Путіна до ризику": директор ЦРУ вважає, що Росія дійсно може наважитися на вторгнення

У геополітичній грі, що розгорнулася, ставки високі для всіх її учасників. Детальніше читайте у статті Володимира Кравченка"Україна - епізод у серіалі, сценарій якого пишемо не ми?".

У сучасних обставинах відбувається випробування стратегічного партнерства України та США на міцність: реальною загрозою чергової російської навали, коли цілком очевидно, що Путін та російська дипломатія виробили імунітет до заяв про «рішучу підтримку» та «серйозну стурбованість». Докладніше – у статті Олега Шамшура «Ворог біля воріт: хто і як може зупинити Путіна» у ZN.UA.