UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чому Міжнародний суд ООН ухвалив настільки неочікуване рішення у справі України проти Росії – оглядач

Суд дійшов висновків, які роблять мертвими більшість положень конвенцій щодо запобігання тероризму й ліквідації расової дискримінації 

Судді Міжнародного суду ООН, коли 31 січня відхилили більшість вимог України у позові проти Росії щодо порушення двох ООНівських конвенцій – про ліквідацію всіх форм расової дискримінації та про боротьбу з фінансуванням тероризму, дійшли висновків, які роблять мертвими більшість положень цих конвенцій. 

«Загалом судді вирішили, що фінансування тероризму в розумінні Конвенції стосується лише перерахування коштів і не поширюється на надання бойовикам військової техніки та зброї», – пише оглядач відділу міжнародної політики ZN.UA Володимир Кравченко у статті «Україна плете навколо Росії судове павутиння й перемагає «на мінімалках».

«Чим пояснити такий консервативний підхід суду щодо двох конвенцій? На нашу думку, причин декілька. По-перше, зіграла роль неспроможність нинішньої міжнародно-правової системи адекватно реагувати на сучасні виклики. По-друге, можливо, судді враховували позиції своїх країн, багато з яких і постачають зброю своїм проксі, і забороняють релігійні організації», – вважає Кравченко.

Читайте також: В ООН стурбовані тим, що у світі «звикають до страждань українців»

Оглядач зазначає, що у Москві рішення суду трактують як перемогу, але «вердикт став для України перемогою, нехай і «на мінімалці», а для Росії – поразкою». 

«Так, це рішення не виявилося нокаутом, як того хотіли українці. Однак це поразка Москви. Адже не лише Україна, а й МС ООН вперше назвав Росію порушником міжнародного права щодо двох конвенцій», – зазначив Кравченко.

Читайте також: Міжнародний суд ООН 2 лютого вирішить чи розглядатиме справу за позовом України проти Росії щодо Конвенції про геноцид

Нагадаємо, 31 січня Міжнародний суд ООН частково визнав, що Росія порушила свої зобов’язання щодо недискримінації українців у Криму, але жодного покарання Москва не отримала.