UA / RU
Підтримати ZN.ua

Чи буде Путін покараний за свої злочини в Україні? Експерти з міжнародного права мають сумніви — The Intercept

Існує низка перешкод, які заважають притягти вище керівництво Росії до відповідальності. 

Українська влада неодноразово вимагала від міжнародної спільноти створити спеціальний трибунал для розслідування злочинів вищого політичного і військового керівництва РФ. Поки що цього не сталося, хоча кількість злочинних наказів Путіна, Шойгу та їхніх поплічників лише росте. Значна частина юристів-міжнародників вважають, що через недосконалість механізмів застосування міжнародного права та пересторогу інших великих держав кремлівський диктатор може уникнути покарання за свої дії. Про це пише The Intercept.

Низка експертів вважає, що головною перешкодою притягнення Путіна та інших російських високопосадовців до відповідальності є те, що ані Україна, ані Росія не є учасниками Міжнародного кримінального суду — основного органу міжнародної юрисдикції, який розслідує злочини РФ. Незважаючи на те, що діяльність МКС в Україні підтримала низка країн, включно зі Сполученими Штатами, правозахисники наголошують на обмеженій сфері діяльності установи. Суд має юрисдикцію щодо воєнних злочинів і злочинів проти людяності, але не може притягувати до відповідальності за злочин агресії проти громадян країни, що не є його членом, принаймні без спеціального направлення від Ради Безпеки ООН. Оскільки Росія досі має в установі право вето, то вона, безсумнівно, стане цьому на заваді.

Читайте також: Костін та Пелосі обговорили створення трибуналу для російських воєнних злочинців

Таким чином виникає проблема на шляху розслідування «злочину усіх злочинів», оскільки усі воєнні злочини є супутніми від неспровокованого вторгнення РФ. Юристи зазначають, що діяльність МКС є важливою і допоможе притягнути до відповідальності виконавців злочинних наказів, але не включає механізм покарання для тих, хто ці накази віддавав.

«Це питання хвилює кожного. Що важливіше? Ловити полковника, який керував артилерійським штурмом Маріуполя, чи Путіна?», — говорить Натаніель Реймонд, дослідник із прав людини, який працює в рамках ініціативи Єльської школи громадської охорони здоров’я. 

З Реймондом погоджується інший юрист-міжнародник Філіп Сендс, який теж підкреслює важливість розслідування злочину агресії. 

«Нічого з цього не сталося б, якби Росія не здійснила вторгнення. Небезпека, з якою ми стикаємося, полягає в тому, що через п’ять років у нас буде три-чотири судові процеси над низькоякісними, непотрібними персонажами, які абсолютно не матимуть значення, а найважливіші злочинці просто вийдуть сухими з води», — сказав він.

Читайте також: Голова Європарламенту підтримує ініціативу України щодо трибуналу для Путіна

Також Сендс відзначив ще одну важливу перепону у покаранні вищого керівництва РФ. На його думку, інші країни, включно зі США, також можуть виступити проти судового переслідування Путіна за злочин агресії, боячись створити прецедент, який може обернутися проти них бумерангом. 

«Вони не хочуть мати справу зі злочином агресії, бо знають, що якщо його використати сьогодні проти Росії, постійного члена Ради Безпеки, то це може бути використано проти них завтра. «Великим слоном» в кімнаті для України є Ірак, який також був явно незаконною війною і викликав дуже різну реакцію в Британії та Сполучених Штатах», — сказав Сендс. 

Раніше колишній прокурор трибуналу з Югославії припустив, що трибунал над Путіним може бути швидким.