UA / RU
Підтримати ZN.ua

Буданов назвав причини, чому в Росії допустили теракт, про підготовку якого вони знали

Він також розповів, звідки до росіян дійшла ця інформація.

Російська Федерація заздалегідь знала про підготовку терористичної атаки на своїй території, але не спинила теракт у концертному залі «Крокус Сіті Хол» у Підмосков’ї, який стався 22 березня.

Про це розповів очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов. Із його слів, росіяни були в курсі, звідки в РФ потраплять бойовики, які переміщувалися через дві країни.

Читайте також: Литовський міністр коротко і влучно прокоментував стрілянину у «Крокусі»

«Щонайменше з 15 лютого вони знали про підготовку. Ба більше, це повідомлення пройшло через розвідуправління угруповання в Сирії. От звідти інформація пішла на Москву. І нехай не розповідають казки, що це дивним чином все матеріалізувалось нізвідки», ‒ підкреслив начальник ГУР.

Буданов також назвав імовірні причини, чому російська влада допустила теракт. Генерал-лейтенант зазначив, що це може бути боротьба між «вежами впливу» для зняття з посад низки високопоставлених посадовців. За іншою версією, у країні-агресорці недооцінили масштаби атаки і захотіли звинуватити в усьому Україну.

Читайте також: Двоє підозрюваних у справі стрілянини в «Крокусі» мають громадянство РФ ‒ росЗМІ

Керівник української розвідки зауважив, що росіяни самі посіяли хаос і самовпевнено вважали, ніби зможуть тримати його під контролем.

«Абсолютно всі більш-менш серйозні організації пробували в різний час це робити. І аксіома в тому, що жодна з них не змогла його зробити контрольованим. Те саме сталося і тут», ‒ підсумував Буданов.

Читайте також: Одержимість Путіна Україною призвела до того, що він не помічає небезпеки вдома — FT

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки підтвердили заяву терористичної організації «Ісламська держава», яка взяла на себе відповідальність за стрілянину у «Крокус Сіті Хол». Також США надали Росії розвідувальні дані про потенційну атаку і попереджали щодо загрози терактів.

Проте Путін намагається встановити зв'язок між нападниками і Києвом, хоча доказів причетності України немає.

Україна категорично відкидає будь-яку причетність і назвала напад операцією Кремля під чужим прапором. Зі свого боку офіційні особи США підтвердили заяву терористичної організації «Ісламська держава», яка взяла на себе відповідальність за теракт.

Читайте також: «Дипломатична розтяжка»: версії Лукашенка і Путіна про нападників на «Крокус» не сходяться. Політолог пояснив, як так сталося

Ще задовго до того, як упіймали підозрюваних у теракті в «Крокус Сіті Холі», в Москві призначили організаторів трагедії. І це ‒ українці.

Про те, як російське керівництво використовує трагедію у власних інтересах, читайте пише Володимир Кравченко у статті «Теракт у «Крокусі»: як ситуація виходить з-під контролю Кремля».