UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія знає про місце виготовлення нервово-паралітичного газу "Новачок" - The Times

Ще до отруєння колишнього російського шпигуна Британія знала про існування об'єкта, де була зроблена отрута "Новачок"

Уряд Британії заявив, що змогло визначити місце знаходження секретної лабораторії в Росії по виробництву нервово-паралітичної речовини "Новачок", повідомляє The Times з посиланням на джерела британських спецслужб.

Чиновники і співробітники безпеки змогли ідентифікувати джерело, використовуючи науковий аналіз і розвідку протягом декількох днів після спроби вбивства екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля і його дочки Юлії в британському Солсбері.

Британія знала про існування об'єкта, де був зроблений "Новачок" ще до отруєння, 4 березня 2018 року.

За інформацією видання, лабораторія знаходиться в Росії, але де саме не уточнюється.

"Ми знали багато до моменту першого засідання надзвичайного комітету, і переважно все вказує на Росію", – підкреслило джерело в уряді.

Спецслужби не впевнені на 100% щодо джерела походження "Новачка", але вважають, що мають високу ступінь впевненості щодо місця його виготовлення. За даними спецслужб, росіяни проводили випробування з метою дізнатися, чи можна використовувати "Новачок" для вбивства.

Читайте також: Колишній радянський розвідник розповів про роботу агентури в США

Британія зажадала від Росії протягом доби пояснити появу речовини на території Королівства, але так і не отримала відповіді. Росія будь-які звинувачення на свою адресу традиційно заперечує.

У відповідь на отруєння у Солсбері, британським урядом було прийнято низку контрзаходів, зокрема, вислані з країни 23 російських дипломата.

На сьогоднішній день до рішенням Великобританії, спочатку оголосила про вислання російських дипломатів зі своєї території, приєдналися близько 30 країн. Таким чином, на даний момент висилка торкнеться більше 150 російських дипломатів.

Влада РФ заявили, що будуть керуватися принципом взаємності в питанні відповіді на вислання російських дипломатівз країн Євросоюзу, США, Канади та України. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков повідомив, що остаточне рішення про дії у відповідь прийме Володимир Путін.

На ініційованому Великобританією засіданні Ради Безпеки ООН заступник постійного представника Британії в ООН Джонатан Аллен звинуватив Росію в порушенні статуту організації та Конвенції про заборону хімічної зброї.

Детальніше про ситуацію довкола отруєння Сергія Скрипаля та дипломатичний скандал із висилкою російських шпигунів під дипприкриттям читайте в матеріалах Олександра Хари "Токсична Росія" і "Дипломатичний екзорцизм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".