UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британія починає відчувати реальні наслідки Brexit — The Economist 

Британії та ЄС важко пристосуватися до нової реальності.

Британія та ЄС все ще не можуть налагодити торговельні відносини після Brexit. Експорт товарів Британії до Європейського Союзу зменшився на 40%, тоді як імпорт скоротився майже на 30%. Попри те, що більша частина цього падіння являє собою наслідки пандемії коронавірусу, значна частка таких негативних тенденцій відображає нову реальність після Brexit, пише The Economist.

По-перше, Британії стало важче розвивати торгівлю з ЄС. Порівняно з минулим роком, експорт британських товарів до країн, що не входять в ЄС, зріс майже на 5%. По-друге, диференціальне падіння експорту та імпорту вказує на те, що велику роль грає ​​дотримання нових прикордонних правил. Поки держави ЄС застосовують нові жорсткіші перевірки, Велика Британія все ще в основному відмовляється від них. Кінцевим результатом є дисбаланс у торгівлі, який відчувають британські компанії. Загалом, Управління з питань бюджетної відповідальності, фіскальний наглядовий орган, підрахувало, що затримки на кордоні в першому кварталі 2021 року будуть коштувати країні близько 0,5% ВВП.

Попри те, що Велика Британія уникнула запровадження мита, підписавши торговельну угоду з ЄС, на кордоні виникають нові затримки. Санітарні перевірки спричинили перебої - особлива проблема для товарів, які швидко псуються.

Британський уряд стверджує, що навіть якщо Brexit спричинив проблеми у деяких галузях промисловості, швидка програма вакцинації дозволить економіці Великої Британії відновитись швидше, ніж в ЄС. Однак швидке циклічне відновлення не скасує структурної шкоди, яку завдав Brexit. Експортери ризикують зіштовхнутися зі ще більшими бар'єрами, але компанії, орієнтовані на внутрішню торгівлю, відчуватимуть меншу конкуренцію з-за кордону. Більше торговельних затримок означатимуть менший обсяг торгівлі, що в довгостроковій перспективі призведе до падіння продуктивності. Нові торговельні відносини Британії з ЄС можуть зробити британську економіку на 4% меншою. Згідно з найсвіжішими прогнозами, удар від пандемії COVID-19 становитиме лише 3%.

Однак Brexit також може принести і деякі економічні переваги. Наприклад, Велика Британія може укласти торговельну угоду з Америкою, якщо вдасться подолати внутрішньополітичні перешкоди, але це, ймовірно, додасть лише близько 0,2% до ВВП у довгостроковій перспективі. Британський уряд сподівається, що нова свобода від норм ЄС принесе дивіденди. Але компенсувати усю шкоду від Brexit може бути важко, резюмує видання.

Читайте також: ЄС та Велика Британія зіштовхнулися у новій дипломатичній суперечці — Reuters

У грудні ЄС і Британія погодили умови торговельної угоди.

ZN.UA розібралося з умовами угоди і з тим, що буде з безвізовим режимом і умовами роботи в ЄС і Британії після Brexit.

Як відіб'ється Brexit на житті громадян Сполученого Королівства, читайте в матеріалі Олексія Коваля "Британці готуються до гіршого".