UA / RU
Підтримати ZN.ua

Bloomberg: Ракетний обстріл України показав, що вибух на Кримському мосту був тяжким ударом для Путіна

Серйозне пошкодження символічно і логістично важливого мосту виявило, що російський лідер під тиском з усіх боків.

Мости здатні нести політичний символізм, а тим більше, якщо це 19-кілометрове сполучення через Керченську протоку, яке з’єднує Росію з анексованим Кримом, наділене стратегічним і пропагандистським значенням. Проїжджаючи по цьому мосту за кермом помаранчевої вантажівки в 2018 році повз російські прапорці, Владімір Путін назвав його чудом.

Прес-секретар Кремля наголошував, що цей проект був реалізований за ініціативи самого російського президента. Через рік Путін знову повернувся на міст, щоб відкрити залізничне сполучення. Але одразу після того, як у суботу видовищний вибух пошкодив Кримський міст, Путін і його чиновники чомусь підозріло замовкли. Навіть найбільш гучні пропагандисти в Москві, такі як Маргаріта Сімонян, були небагатослівними, - пише в своїй статті член редакційної ради Bloomberg Клара Феррейра Маркес. Офіційної реакції не було, аж поки в неділю Путін не назвав вибух «терактом». А потім повітряна тривога прозвучала в Запоріжжі, звідки поширилася на всю Україну. В понеділок вибухи прогриміли в центрі Києва.

«Це було красномовним вираженням розчарування і тиску нагорі. В той час, коли Путіну доводиться розбиратися з приниженням через атаку на мосту і інші військові невдачі, він також намагається вгамувати критику з боку найбільших «яструбів», демонструючи натовпу вдома і не тільки російську військову силу, якщо про неї раптом хтось забув», - йдеться в статті.

Вибух на Кримському мосту був не лише особистим ударом для Путіна. Він також став стратегічним провалом і провалом в сфері безпеки, зважаючи на те, наскільки очевидною ціллю був міст. Російські ЗМІ завзято розповідали про багаторівневий захист, який нібито був розгорнутий навколо цієї споруди. Навіть треновані дельфіни, обіцяний захисний «купол» і антидиверсійні човни не змогли зупинити пошкодження критично важливої для російської армії лінії забезпечення. Київ пообіцяв, що це лише початок, натякаючи, що Москві буде дуже важко утримати захоплені території.

Читайте також: Не вберегли: Кримський міст охороняли космічні апарати, винищувачі та бойові дельфіни

Тож де Путін був усі вихідні? Зрештою, колишній президент і «супер-яструб» Дмітрій Мєдвєдєв ще в липні погрожував влаштувати «Судний день» за будь-яку атаку в Криму. Але вибух на мосту навіть був не першою такою атакою. Ще влітку удар сильно пошкодив російську авіабазу на півострові. 

«Мовчання вже давно стало типовою шоковою реакцією Путіна, коли ситуація виходить з-під його контролю, коли нібито всемогутній правитель не може знайти очевидне рішення. Коли субмарина «Курск» затонула в перший же рік його президентства, він грав у мовчанку кілька днів. Через два десятиліття після того, коли COVID-19 почав поширюватися по Росії, він теж зник з публічного простору, ховаючись від вірусу і звинувачень за будь-які помилки. І ось це сталося знову. Забудьте про відому історію, яку Путін любить розповідати про те, як він гнався за щуром в коридорі своєї ленінградської квартири. Загнана в куток тварина стрибнула і атакувала його, що нібито стало життєвим уроком про необхідність закінчувати бійки. Але ось російський лідер зробив те, що насправді він робить набагато частіше. Він намагається уникнути ситуації, коли його заганяють в куток, демонструючи, що в нього все ще є альтернативи», - пише автор.

Він відповів на вибух на мосту, щоб змусити замовчати дедалі гучніші голоси чеченського лідера Рамзана Кадирова і власника російських найманців Євгєнія Прігожина. Але також Путін хотів показати, що в нього все ще є варіанти, серед яких є жорстокі, такі як ракетні удари по цивільних цілях. На думку автора, Путін применшив значення вибуху на Кримському мосту, назвавши його «терактом». Державні ЗМІ теж заперечували, що споруда постраждала.

«Але як і у випадку вибухів у російських багатоквартирних будинках перед Другою Чеченською війною, які він використав, щоб легітимізувати жорстокість, Путін зараз теж намається виправдати свою негуманно асиметричну відповідь», - йдеться в статті.

Тривогу викликає і те, що Росія призначила генерала ВПС Сєргєя Суровікіна командиром окупаційних сил в Україні. Цей чоловік очолював російські війська в Сирії і заробив репутацію безжального. Він швидко отримав підтримку Кадирова, який проголосив, що тепер «задоволений» ходом подій в Україні.

Читайте також: Після масованого ракетного удару по Україні Путін звинуватив Київ у «тероризмі»

Але затримка з реакцією говорить, що Путіна застали зненацька. Після того, як він взяв на себе політичний ризик, оголосивши про мобілізацію, він зіштовхнувся з приниженням через здатність армії України проводити атаки, які кидають виклик з точки зору техніки і безпеки, - пояснив генерал Збройних сил Австралії у відставці Мік Раян. Україна зробить висновки. Київ не дозволить Москві просто так утримувати території, які вона окупувала.

У Кремля ще не закінчилися варіанти. Попри всі погрози, Москві буде важко розгорнути тактичну ядерну зброю. Крім того, вона не вирішить ані політичні, ані стратегічні, ані військові проблеми Путіна. Але він і раніше використовував інші альтернативи. Акцент на тому, що міст - це об’єкт критичної інфраструктури, говорить, на чому Москва зосередиться далі. Європейська інфраструктура вже була атакована. І подібних випадків, швидше за все, стане більше. Генерал Раян допускає, що російська відповідь може також включати кібератаки проти країн, які підтримують Україну, а також таємні диверсії в регіонах, в які прибуває іноземна допомога. Але, як Росія тепер дізналася, уразливості мають двосторонній характер.