UA / RU
Підтримати ZN.ua

Абрамович знову став посередником в обміні полоненими і зустрівся з принцом Саудівської Аравії

Під час обміну цього тижня окрім українців звільнено п'ятьох громадян Британії, двох американців і трьох інших іноземців.

Російський мільярдер Роман Абрамович і наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман зустрілися в Ер-Ріяді наприкінці серпня в рамках переговорів, які призвели до обміну військовополоненими між Росією та Україною, повідомили Bloomberg три джерела, знайомі з цим питанням. 

Читайте також: В ISW пояснили, чому про обмін полоненими та початок мобілізації Кремль повідомив в один день

Люди відмовилися надавати додаткові подробиці та попросили не називати їх імен, оскільки процес був приватним. Прессекретар Абрамовича не відповів на запити про коментарі. ЗМІ уряду Саудівської Аравії не відразу відповіли на запити прокоментувати причетність Абрамовича.

Міністерство закордонних справ України в четвер подякувало принцу Мохаммеду за «суттєву» роль у переговорах щодо звільнення іноземних ув’язнених, яких після звільнення доправили до Ер-Ріяда. У четвер газета Sun повідомила, що Абрамович зустрів п'ятьох звільнених британців на приватному літаку, який прямував до Саудівської Аравії з Росії, і дав їм iPhone, щоб вони могли зателефонувати родині та повідомити, що повертаються додому.

Саудівська Аравія заявила в середу, що наслідний принц брав участь у посередницьких зусиллях, які призвели до звільнення десяти в'язнів, не надавши додаткових подробиць процесу.

Читайте також: Саудівська Аравія готова виступити посередником у війні РФ проти України

Санкції, посередництво

Великобританія та ЄС запровадили санкції проти Абрамовича, а США – ні. Президент України Володимир Зеленський у березні звернувся до президента Джо Байдена з проханням утриматися від санкцій проти нього, оскільки він може виявитися корисним посередником у зусиллях щодо мирних переговорів.

Читайте також: Нові санкції проти Росії — що готує ЄС

Того місяця Абрамович був присутній на мирних переговорах між українською та російською сторонами в Стамбулі. У квітні він приїхав до Києва, намагаючись відновити переговори, які зупинилися, оскільки з’явилися докази звірств Росії проти мирного населення. Незабаром після цієї поїздки Зеленський заявив, що переговори зайшли «в глухий кут, тому що ми не будемо торгувати своєю територією і нашим народом».

Санкції Великобританії змусили Абрамовича продати футбольний клуб «Челсі» за 4,25 мільярда фунтів (5,2 мільярда доларів) у травні консорціуму на чолі з американським мільярдером Тоддом Болі. Абрамович пообіцяв передати виручені кошти у фонд допомоги жертвам війни в Україні. Фонд ще не працює, а кошти залишаються замороженими.

Нагадаємо, під час обміну цього тижня Україна передала 55 полонених, у тому числі проросійського магната Віктора Медведчука. Росія передала 215 полонених, більшість з яких брали участь в обороні українського металургійного заводу «Азовсталь» у Маріуполі. Також було звільнено п'ятьох громадян Великобританії, двох американців і трьох інших іноземців.