UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден може втратити можливість укласти ядерну угоду з Іраном — The Washington Post

Адміністрація США ризикує втратити важелі впливу на Тегеран.

Президент США Джо Байден та його союзники обіцяли новий початок. Адміністрація нового американського лідера планує виправити шкоду, заподіяну колишнім президентом Дональдом Трампом, коли він скасував участь США в ядерній угоді з Іраном. Кампанія "максимального тиску" Трампа припиниться, і Байден обіцяє врятувати дипломатичну угоду, яка, крім усього іншого, стала важливим моментом зовнішньої політики США, коли він був віце-президентом. Але часу залишається дуже мало, пише The Washington Post.

Санкції США, запроваджені адміністрацією Трампа проти іранської економіки, залишаються в силі. Тим часом іранський режим продовжує збагачувати уран на рівнях, що перевищують передбачені угодою 2015 року домовленості. Публічно обидві сторони продовжують чекати, поки інша зробить перший крок.

Білий дім насторожено ставиться до можливої ​​реакції як у Вашингтоні, так і в деяких куточках Близького Сходу, якщо він піде на поступки Ірану. Повільний підхід адміністрації США до ситуації з ядерною угодою насторожив деяких прихильників зближення з Іраном, які визнають необхідність "діяти швидко", перш ніж умови стануть ще більш несприятливими для дипломатії.

Можливо, Іран не блефує. Попри те, що економіка країни зазнала серйозних ударів від санкцій, сам режим виявився відносно стійким. Очікується, що майбутні вибори в червні дадуть країні більш жорсткий уряд, а це може ускладнити заявлене бажання адміністрації Байдена не тільки повернути Іран до ядерної угоди, але і розширити дискусію щодо інших питань, таких як використання Іраном довірених сил на Близькому Сході, програма балістичних ракет та утримання політичних заручників.

Професор Школи передових міжнародних досліджень університету Джона Хопкінса Валі Насір вважає, що чим довше будуть затягуватися прямі переговори, тим більше іранці схиляються до думки, що США не бажають знімати санкції. Тому Байдену важче буде не лише врятувати ядерну угоду, але й наполягати на подальших домовленостях з Іраном, до яких прагнуть Сполучені Штати та американські союзники.

В інтерв’ю міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф заявив, що Іран розгляне умови співпраці з США, коли Вашингтон скасує санкції, пов'язані з ядерною угодою.

«Ми не бачимо особливих змін у політиці США навіть після закінчення терміну адміністрації Дональда Трампа», - сказав Заріф.

Команда Байдена наголошує, що це не так.

"Кампанія максимального тиску не вдалася і повинна залишитися в минулому", - заявив спеціальний дипломат адміністрації США в Ірані Роберт Меллі.

Він додав, що адміністрація Байдена хоче "дійти до того стану, коли США можуть скасувати санкції, а Іран може повернутися у відповідність зі своїми ядерними зобов'язаннями за угодою". Меллі додав, що адміністрація Байдена відкрита для переговорів з Іраном, але не обов'язково в тій послідовності, яку хоче Тегеран.

Дипломатичний процес "не такий легкий", зазначив Меллі.

В окремому інтерв'ю Меллі додав, що вибори в Ірані не повинні стати на заваді реалізації інтересів США. Але вони, швидше за все, вплинуть на режим.

На тлі бурхливих розмов в Ірані про відносний успіх економіки навіть попри санкції США, деякі аналітики припускають, що важелі впливу Америки на Іран можуть зменшитися протягом наступних місяців.

"Консерватори, приєднані до верховного лідера, твердо налаштовані довести Заходу та своїм внутрішнім суперникам, що Іран буде продовжувати кидати виклик гегемонії США у своєму сусідстві незалежно від санкцій та максимального тиску. На їхню думку, санкції США допоможуть Ірану зменшити свою залежність від нафти та від Заходу", - каже професор економіки Джавад Салехі-Ісфахані.

"Багато людей у ​​Вашингтоні дотримуються думки, що неважливо, хто виграє вибори в Ірані. Як не дивно, але багато людей у ​​Тегерані говорять те саме про США", - сказав Насір.

Прогресисти у Вашингтоні стають нетерплячими з приводу сприйняття Байденом Ірану та нарікають на рішення адміністрації про бомбардування іранських довірених осіб у Сирії у відповідь на атаки Ірану на позиції США в Іраку. Але поточна фаза ескалації, включаючи сплеск нападів зв’язаних з Іраном хуситів у Ємені, ускладнює майбутні переговори.

«Дилема для команди Байдена полягає в тому, що у США є багато інших проблем, окрім ядерної угоди з Іраном», - вважає Насір, вказуючи на конкуренцію з Китаєм та Росією, пандемію коронавірусу та напружену внутрішню політику.

Читайте також: Іран приступив до збагачення урану за допомогою 174 поліпшених центрифуг IR-4 - Reuters

З моменту вступу на посаду нового президента США Джо Байдена регіональні довірені особи Ірану не гаяли часу. Нещодавно повстанці хусити в Ємені взяли на себе відповідальність за атаку безпілотника на аеропорт Абха в Саудівській Аравії; одного з найвидатніших критиків "Хезболли", журналіста Локмана Сліма, знайшли мертвим у своєму автомобілі в Лівані; в Іраку шиїтське угрупування підозрюють у нападі на військову базу США – все це стало серйозними зовнішньополітичними викликами для Байдена.