UA / RU
Підтримати ZN.ua

Байден має рацію. Нетаньягу шкодить майбутньому Ізраїлю — Bloomberg

Завдання Нетаньягу на посаді прем'єр-міністра — знайти вихід з цієї війни, який би завершився миром для ізраїльтян, а отже, і для палестинців.

Напруженість у відносинах між лідерами Ізраїлю та США досягла апогею: президент Джо Байден звинуватив прем'єр-міністра Беньяміна Нетаньягу в тому, що він більше шкодить, ніж допомагає власній країні. Це різкі слова, які можна почути від свого найважливішого союзника, і Байден пішов ще далі.

Він назвав план ізраїльського уряду атакувати Рафах, де зараз проживає до 1 мільйона біженців від війни, "червоною лінією", яку не можна перетинати. Нетаньягу не був вражений, пише видання Bloomberg.

Читайте також: Політика Байдена щодо Близького Сходу краща, ніж здається — Bloomberg

Після виступу Байдена найбільший політичний діяч Ізраїлю подвоїв свою обіцянку атакувати Рафах, щоб покінчити з ХАМАСом раз і назавжди. В інтерв'ю німецькій медіа-групі Axel Springer SE Нетаньягу також сказав, що якщо Байден мав на увазі, що він діє всупереч волі більшості ізраїльтян і завдає шкоди інтересам нації, то президент США помилився в обох пунктах. Відповідь була настільки ж проникливою, наскільки й оманливою.

"Політика Байдена щодо Гази — це плутанина, але в цьому питанні він абсолютно правий: Нетаньяху був катастрофічним лідером для держави Ізраїль. Його основна політика, зосереджена на заселенні території Західного берега річки Йордан і гарантуванні того, що там ніколи не буде палестинської держави, призвела до того, що ізраїльські сили безпеки відвернули увагу від Гази", — повідомляє видання.

Читайте також: Нетаньяху зупинив переговори про перемир'я в Газі через "безглузді" вимоги ХАМАС

ХАМАС самостійно прийняв рішення про жорстоку атаку 7 жовтня, але помилкова політика Нетаньяху дозволила йому досягти успіху. Відтоді прем'єр-міністр Ізраїлю поглибив цю невдачу, ведучи війну без будь-якої чіткої стратегії чи кінцевого результату. Нехтування життям цивільного населення призвело до того, що його країна опинилася в міжнародній ізоляції та під підозрою в спробі витіснити з Гази не лише ХАМАС, але й палестинців в цілому, що може бути прирівняне до акту етнічної чистки.

Жодну з цих реалій не змінює той факт, що більшість ізраїльтян підтримують війну. Більшість росіян також підтримують війну Владіміра Путіна в Україні, але це не робить її правильною чи доброю для Росії.

Читайте також: Ізраїль обіцяє викорінити ХАМАС, незважаючи на економічні втрати

Ситуація в Газі особливо ускладнюється тим, що цю війну розпочав ХАМАС — терористична організація, яка прагне знищити Ізраїль. Тож, на відміну від Путіна в Україні, наприклад, Нетаньягу розпочав війну у відповідь на напад, що робить її законним актом самооборони. Але це не є виправданням для знищення цивільного населення. Це також не є дорожньою картою до тривалого миру і безпеки для Ізраїлю.

Завдання Нетаньягу на посаді прем'єр-міністра — знайти вихід з цієї війни, який би завершився миром для ізраїльтян, а отже, і для палестинців. Це завдання, яке він і ХАМАС ускладнили за ті півтора десятиліття, що обидва перебувають при владі.

Це також те, в чому жодна зі сторін не була зацікавлена — і зараз зацікавлена менше, ніж будь-коли, після того, як ХАМАС показав свою справжню сутність 7 жовтня, а Нетаньягу став залежати від ультранаціоналістичних і релігійно-фундаменталістських партій, які відкрито закликають до звільнення Гази від палестинців і заселення її євреями. Але є одна річ, яку можуть зробити пересічні ізраїльтяни, і про яку переважна більшість з них говорили соціологам від початку війни п'ять місяців тому: вони не будуть знову голосувати за Нетаньягу або його партію "Лікуд".