UA / RU
Підтримати ZN.ua

Азія випередить США та Європу за темпами зростання економіки — FT

На країни Азії чекає потужний «економічний стрибок».

Економіка країн Азії розгортає потужну динаміку, яка може перевищити рівень зростання продуктивності інших регіонів світу. Це тенденція, яку недооцінили скептично налаштовані інвестори. У міру послаблення пандемії коронавірусу Азія зафіксує велике зростання ВВП, пише Financial Times.

Протягом наступних двох років валовий внутрішній продукт в країнах Азії зростатиме швидше, ніж в Америці та Європі, зміцнюючи позиції регіону як найбільш швидкозростаючого економічного блоку.

Очікується, що ВВП Азії зросте з 33 трлн доларів у 2021 році до 39 трлн доларів у 2023 році, перевищивши 34 трлн доларів для Америки та 26 трлн доларів для Європи. Аналітики прогнозують збільшення ВВП на 5,4 трлн доларів для Азії порівняно з 4,8 трлн доларів для Америки та 2,9 трлн доларів для Європи.

Ця динаміка стала наслідком взаємодії зростання експорту, капітальних витрат і продуктивності. На відміну від інших країн, які в значній мірі покладалися на стимулювання економіки, відновлення Азії від «шоку COVID-19» було спричинено різким зростанням експорту. Інвестори можуть розглядати це як відображення відродження глобального зростання, але те, що може статися далі, є набагато цікавішим.

Оскільки найбільша країна-виробник у світі відновлюється, невикористані потужності будуть поглинені, що підвищить попит. Зростання капітальних витрат має залучити більше працівників до робочої сили, закладаючи основу для циклу економічного відновлення.

Фактично, продуктивність Азії — або приріст ВВП, створений новим боргом, може досягти найкращих показників з циклу 2003-2007 років. Після 2008 року обсяги світової торгівлі зросли в середньому лише на 1,2% порівняно з 6% у 2000-х роках. Без підтримки зовнішнього попиту політики країн Азії змушені були покладатися на стимулювання сукупного попиту, що неминуче викликало занепокоєння щодо макростабільності.

Тепер, за підтримки світової торгівлі, зростання економіки Азії буде менше залежати від стимулів і економічних важелів, тоді як інфляційний тиск та інші економічні проблеми будуть утримуватися на відстані.

Тим не менш, унікальні обставини не дозволили цій динаміці продуктивності відтворитися повністю. Як правило, різке зростання експорту та капітальних витрат призводить до посилення зростання доходів і рівня споживання. Цього разу механізм був зупинений через послідовні хвилі пандемії коронавірусу та карантинні обмеження, що придушують споживання. Але економіки країн Азії за межами Китаю пристосовуються до життя з COVID-19 і намагаються залишити позаду проблеми пандемії.

У Китаї більш трансмісивний варіант коронавірусу Omicron буде тестувати політику «повної ліквідації COVID-19», ризикуючи обмежити відновлення рівня споживання. Однак, якщо варіанти коронавірусу залишаться м’якими, китайські політики можуть відійти від агресивної реалізації своєї стратегії боротьби з пандемією після зимових Олімпійських ігор.

Хоча COVID стримував зростання Китаю, головним фактором був його політичний цикл. У 2021 році економічна політика країни стала більш жорсткою, а регуляторні заходи посилилися в широкому діапазоні секторів. Борг по відношенню до ВВП скоротився на 10 процентних пунктів до 283 відсотків, що є найбільшим скороченням у Китаї з 2003 року.

Цикл політики змінився від надмірної жорсткості до послаблення, і економіка має перейти від спаду до підйому. Наприкінці грудня високопоставлені політики Китаю визнали, що «економічний розвиток країни зіштовхнувся з тиском трьох факторів: скороченням попиту, шоком пропозиції та погіршенням прогнозів».

По-перше, так званий кредитний імпульс нормалізується, усунувши значні зустрічні перешкоди для зростання. По-друге, тепер китайська влада використовує більш структурований підхід до посилення регулювання, і з цього моменту зміни, ймовірно, будуть поступовими.

Оскільки уряд намагається подолати нерівність доходів, очікується, що він не випускатиме з уваги необхідність продовження реформ, щоб заохотити перехід до суспільства з високим рівнем доходів. Цей перехід неможливий без участі приватного сектору.

По-третє, заходи, пов’язані з кліматичними цілями та майном, будуть менш суворими, що дозволить поступовий темп змін. Це має зменшити занепокоєння щодо подальших дій, які впливають на настрої приватних компаній. Аналітики очікують, що підвищення темпів зростання почнеться з другого кварталу 2022 року.

По всій Азії незабаром розгорнеться ефективний цикл зворотного зв’язку, який передбачає потужний зовнішній попит і позитивний вплив на капітальні витрати та споживання.

Цей цикл буде нагадувати 2003-2007 роки, коли продуктивність відіграватиме більшу роль в історії зростання Азії. Ризик полягає в тому, що стійка інфляція в США спричинить більш жорстку політику ФРС, що може негативно вплинути на цикл економічного зростання в Азії, резюмує видання.

Читайте також: Китай став джерелом вразливості глобальної економіки — The Economist 

За більшістю міжнародних стандартів економічне зростання Китаю на 4% у річному обчисленні в четвертому кварталі минулого року було досить потужним показником. Проте, хоча такий показник перевищив прогнози більшості аналітиків, це було найповільнішим темпом зростання китайської економіки за 18 місяців, що представляє спад зі зростання на 6,5% за той же період 2020 року. Валовий внутрішній продукт Китаю зріс на 8,1% у 2021 році. Уповільнення розвитку країни матиме глобальний вплив: згідно з даними МВФ, Китай є найбільшим внеском у світовий ВВП і до 2026 року на його частку припадатиме більше однієї п’ятої загального світового зростання, пише Financial Times.