UA / RU
Підтримати ZN.ua

Авіакатастрофа в Ефіопії: у США розпочали перевірку Boeing 737 MAX

Експерти перевірять звітність по всіх вузлах і системах новітніх лайнерів.

Міністерство транспорту США розпочало перевірку безпеки експлуатації Boeing 737 MAX, повідомляє Reuters. Розслідування розпочато за фактом двох авіакатастроф за участю літаків цього сімейства – в Індонезії (189 загиблих) і Ефіопії (157 загиблих).

Відомство має намір з'ясувати, чи не було порушень з боку управління цивільної авіації під час видачі лайнерам дозволу на польоти, повідомили The Wall Street Journal знайомі із ситуацією джерела.

Крім цього, експерти перевірять звітність по всіх вузлах і системах Boeing 737 MAX. Раніше Федеральне управління авіації США зобов'язало виробника внести зміни в конструкцію літака й оновити програмне забезпечення Boeing 737 MAX 8 і Boeing 737 MAX 9, пише "УНІАН".

Зазначимо, 15 березня стало відомо, що у двох Boeing 737 MAX, які у різний час зазнали катастроф, виявилися схожі ознаки. Тример на стабілізаторі (частині хвостового оперення літака Ethiopian Airlines) стояв в незвичайному положенні, причому воно було подібне до того, яке було у літака Boeing компанії Lion Air, що розбився восени 2018 року.

У компанії Boeing не відповіли на запит журналістів про коментар щодо розслідування Міністерства транспорту США, у Федеральному управлінні авіації від коментарів відмовилися. Тим не менш, двоє чиновників повідомили журналістам, що у початку розслідування "немає нічого дивного".

Нагадаємо, 10 березня в Ефіопії зазнав катастрофи авіалайнер компанії Ethiopian Airlines. Boeing 737-800 MAX рейсу ET 302 вилетів з аеропорту Боле в столиці Ефіопії Аддіс-Абеба до столиці Кенії Найробі. За кілька хвилин після зльоту літак зник із радарів. О 8:44 за місцевим часом він впав за 62 км від Аддіс-Абеби, у районі міста Бішофту. Трекер Flightradar24 називає можливою причиною аварії проблеми, що виникли відразу після вильоту літака з аеропорту.

На борту літака перебували громадяни 33 держав - 149 пасажирів і восьмеро членів екіпажу. Українців серед загиблих немає.

Рішення про тимчасову заборону польотів Boeing 737 MAX були прийняті в Євросоюзі, Канаді, Україні, Австралії, Китаї, Сінгапурі, Ефіопії, Південній Кореї, а також авіаперевізниками Aeromexico, Cayman Airways, Comair і Aerolíneas Argentinas.

Федеральне управління цивільної авіації США не збиралося закривати повітряний простір для літаків цього типу, проте президент Дональд Трамп розпорядився заборонити польоти Boeing 737 MAX над територією країни.