UA / RU
Підтримати ZN.ua

AstraZeneca повідомила про 90% та 70% ефективності своєї вакцини при різних дозуваннях

Але її просто можна зберігати в холодильнику, на відміну від вакцин Moderna і Pfizer, для яких необхідні низькотемпературні камери

Позитивні результати високого рівня, отримані в результаті проміжного аналізу клінічних випробувань вакцини від ковіду компанії AstraZeneca та Оксфордського університету в Великій Британії та Бразилії, показали, що препарат виявився високоефективним в запобіганні COVID-19, розповіли в компанії.

Під час випробувань не було ні госпіталізації, ні важких випадків захворювання в учасників, які отримали вакцину. Всього в проміжному аналізі було виявлено 131 випадок ковіду.

Один режим дозування показав ефективність вакцини 90%, коли пацієнтам давали половину дози вакцини, а потім повну дозу, принаймні, з інтервалом в один місяць. Інший режим дозування показав ефективність 62%, коли давали дві повні дози, щонайменше, з інтервалом в один місяць. Комбінований аналіз обох схем показав середню ефективність 70%.

Незалежний Рада з моніторингу безпеки даних встановив, що аналіз досяг своєї первинної кінцевої точки, яка б показала захист від ковіду, що виникає через 14 днів і більше після отримання двох доз вакцини. Розробники не виявили серйозних проблем з безпекою вакцини. Вакцина AZD1222 добре переноситься в обох режимах дозування.

Тепер компанія AstraZeneca негайно підготує нормативне уявлення даних в органи влади в усьому світі, які мають рамкову основу для умовного або якнайшвидшого затвердження. Компанія буде звертатися до Світової організації охорони здоров'я за списком використання в надзвичайних ситуаціях для прискореного шляху до отримання вакцини в країнах з низьким рівнем доходу.

"Ці результати показують, що у нас є ефективна вакцина, яка врятує багато життів", - сказав професор Ендрю Поллард (Andrew Pollard), головний дослідник випробування вакцини.

Читайте також: У Moderna назвали вартість вакцини від COVID-19

Moderna оголосила, що попередній аналіз показує, що її експериментальна вакцина проти COVID-19 майже на 95 відсотків ефективна в запобіганні захворювань, в тому числі важких випадків. Ця новина з'явилася через тиждень після того, як фармацевтичний гігант Pfizer і його німецький партнер BioNTech підняли фондовий ринок і надії людей з новиною про те, що їх вакцина ефективна більш ніж на 90%.

Компанії Pfizer та Moderna, дослідження яких фінансуються урядом США, приступили до останньої третьої фази клінічних випробувань в кінці липня. Влада США вже закупили великі партії вакцини та готові почати розподіляти їх по країні, як тільки препарат буде схвалений до застосування.