UA / RU
Підтримати ZN.ua

Акціонери ЮКОСа навряд чи зможуть домогтися від Москви виконання рішення арбітражу в повному обсязі

Імовірніший сценарій досягнення сторонами врегулювання спору на основі компромісного рішення.

Колишні акціонери ЮКОСа можуть зажадати, щоб стягнення на їхню користь накладалося, наприклад, на виплати боржників РФ або на виплати від орендаря, який використовує російське майно, або на дивіденди, що належать відповідачу. Про це заявляє юрист-міжнародник Олександр Малиновський у коментарі до статті Володимира Кравченка для ZN.UA.

Також не виключено, що позивачі створять Росії значні проблеми на міжнародному ринку запозичень, коли Москва захоче розмістити там свої держоблігації: як мінімум — вартість таких запозичень зросте для РФ, а як максимум — Москва не зможе взагалі виходити на цей ринок.

Колосальна грошова сума, присуджена арбітражним рішенням, навряд чи дозволить колишнім акціонерам ЮКОСа домогтися його примусового виконання в повному обсязі. Як зазначає Малиновський, імовірніший сценарій досягнення сторонами врегулювання спору на основі якогось компромісного рішення. Питання лише в тому, скільки часу забере таке врегулювання і чи це врегулювання буде з нинішньою владою РФ чи з її змінницею. «Можна не сумніватися і в тому, що більшу частину суми за арбітражним рішенням буде погашено не грішми, а передачею активів або економічних прав, але в кожному разі параметри досягнутого врегулювання залишаться за щільною завісою конфіденційності», — вважає юрист.

Також не виключено, що колишні акціонери ЮКОСа з дисконтом передадуть своє право на отримання компенсації від Росії третім особам. Або боржникам РФ (для дальшого проведення взаємозаліку), або великим іноземним банкам. «Такий механізм раніше вже використовувався у практиці. Хоча тоді мова не йшла про таку велику суму, як у випадку з ЮКОСом», — пояснює Олександр Малиновський. До такого варіанта вирішення проблеми згодом може прийти і Кремль. Особливо якщо за цими третіми особами стоятиме сама російська влада.

Читайте також: Справа ЮКОСа: Москва давно вжила всіх заходів, щоб її майно за кордоном було добре захищене

Колишні акціонери ЮКОСа зможуть і далі полювати за активами Росії по всьому світу, домагаючись від Москви виплати 50 млрд дол., які їм присудив Міжнародний арбітраж в Гаазі. Таке рішення прийняв Верховний суд Нідерландів ще до завершення розгляду касаційної скарги, поданої росіянами. 

Про те, які перспективи мають судові тяжби колишніх акціонерів ЮКОСа з РФ і чому вони так важливі для України - читайте в статті Володимира Кравченка «Право на арешт».